Sunde personlige grænser

Tema / Sunde personlige grænser

Er du god til at stå ved dine holdninger og sige fra, hvis der er noget, du ikke kan rumme eller vil finde dig i? Sunde personlige grænser forudsætter, at du har nok selverkendelse til at vide, hvornår du skal sige ja og nej for at stå ved dine egne værdier.

 

Det handler om, at du står ved dig selv og dine holdninger, tanker, følelser uden at bøje dig for andres forventninger. Dine værdier udgør kernen af, hvem du er som person, og danner grundlag for, hvordan du etablerer og opretholder sunde grænser i dine relationer, så du ikke føler dig presset.

 

Hvis det er noget, du føler, du gerne vil være bedre til, findes der en masse forskellige materialer, der kan hjælpe dig på forskellig vis. At arbejde med din personlige grænsesætning er en hjælp til dig i forhold til at begå dig i verden og have sunde relationer.

Den vigtige vrede

Denne bog handler om, at du skal sætte grænser og give udtryk for dine behov. Dette gør du ved at lære din vrede at kende og bruge den konstruktivt uden drama, aggressioner eller skam. Herved bliver du i stand til at sætte sunde grænser, fordi du tør sige fra uden frygt og skam, så du netop passer på dig selv og gør det, du har behov for.

 

Pernille gør meget ud af at forklare, at vrede er noget uundgåeligt, vi alle har, og det er noget, som hører til at være et helt menneske med et sundt følelsesregister. Vrede er en essentiel følelse, og denne bog giver indsigt i dit eget vredesmønster. Bogen giver en række øvelser som at give udtryk for dine behov, så du undgår at skulle tilbageholde vrede.

Lyst. 7, Lyst til at sige fra

I podcasten ”Lyst” med bloggeren Jasmin Gbay og sexologen Amanda Lagoni, snakker de om alt, der har med lyst at gøre. Specifikt vil jeg anbefale at låne og lytte til den syvende episode ”Lyst. 7, Lyst til at sige fra”. Her diskuterer de så fint, hvornår og hvordan vi siger fra og sætter grænser i forskellige situationer.

 

Det, de snakker om, er relaterbart og giver stof til eftertanke. Måske det ikke behøver at være så svært at ændre et ja til et nej, hvis andre blander sig, eller man får uanmeldt besøg af uønskede gæster. Episoden tager 23 minutter, og i de minutter møder du to herlige kvinder, som er fantastiske at høre på, især når de snakker om, at du skal blive bedre til at mærke, hvad du har lyst til og sige fra.

 

Herunder får du 10 anbefalinger, der på hver sin måde diskuterer, hvordan du kan blive bedre til at sætte sunde personlige grænser, mest af alt for din egen skyld, og uanset om du har lyst til at få nogle konkrete redskaber, så du kan blive bedre til at tage hensyn til dine egne grænser, eller gerne vil have lidt stof til eftertanke.

 

God fornøjelse!

Line, Viborg Bibliotekerne