Tema / Theodor Fontanes glemte tyske mesterværker

Du kender ham måske ikke - men det burde du. Det mener i hvert fald Bechs Forlag, der netop har genudgivet den berømte tyske forfatter Theodor Fontanes to mest populære og kanoniserede værker, Effi Briest og Lene, i 200 året for hans fødsel, der fejres ved en permanent udstilling i hjembyen Neuruppin nordvest for Berlin og ved en række kulturarrangementer over hele Tyskland året ud. Her giver forlaget et bud på, hvorfor du skal kaste dig over Fontane-værkerne. 


En af tysklands mest betydningsfulde forfattere
Theodor Fontane betragtes som den første store moderne realist i Tyskland og er berømt for sine dialoger. Hans værker tilhører den tyske kanon, og han betragtes som en af de mest betydningsfulde tyske forfattere mellem Goethe og Thomas Mann, for hvem han blev en inspirationskilde. Han arbejdede i mange år som udenrigs- og krigskorrespondent og er også berømmet for sine beskrivelser gennem 20 år af livet på landet i Brandenburg i sine Wanderungen durch die Mark BrandenburgEffi Briest og Lene (Irrungen, Wirrungen) er hans to mest kendte og populære romaner. Lene var hans gennembrudsroman, hvori Fontane som 74-årig fandt sin stemme, mens Effi Briest betragtes som hans hovedværk.

 

Genudgivet efter 75 år i glemsel
Effi Briest og Lene blev første gang udgivet på dansk i 1944 i en anmelderrost oversættelse af Carl V. Østergard. Siden da gik titlerne i glemmebogen i Danmark, til trods for at de fortsat var tilgængelige på mange forskellige sprog og genoptrykt i en lang række andre lande. Effi Briest indgår i den tyske kanon og er obligatorisk læsning i de tyske skoler. I forbindelse med fejringen af 200-året for forfatterens fødsel fandt vi det derfor relevant at genudgive værkerne i Danmark efter 75 år i glemsel.
 

Effi Briest - en affære med fatale følger
Effi er en livsglad, munter, viril pige, der som 17-årig efter forældrenes forslag forloves med moderens tidligere tilbeder, den 38-årige landråd von Innstetten. Effi keder sig i ægteskabet med den pligtopfyldende og opdragende Innstetten og indleder en affære, der får fatale følger. Det centrale tema i Effi Briest er sammenstødet mellem livsudfoldelse og samfundets stivnede konventioner, normer og snæversynethed. Romanen giver et indblik i kvindens stilling og de sociale forhold i Tyskland i slutningen af 1800-tallet.

 

Lene - en kærlighedshistorie
Lene er en bevægende kærlighedshistorie og en levende skildring af Berlin i 1870’erne. Lene er en smuk, ung syerske, og Botho er en aristokratisk kavaleriofficer. De forelsker sig i hinanden på en udflugt, men begge ser tydeligt fra begyndelsen, at de ikke har nogen fremtid sammen i et klasseopdelt samfund, der anser deres forhold for umuligt og nægter at anerkende alvoren i deres følelser.