Tove

Tema / Tove Ditlevsen: Tovefeberen smitter

Tove Ditlevsen er kendt for at bevæge sig mellem det selvbiografiske og det fiktive med fokus på angsten og smerten, det  brændte barn og de voksnes psykiske problemer.

 

De senere år har hun fået en overvældende genkomst døbt "Tovefeberen": hendes bøger er genudgivet, der er lavet teaterforestillinger og nu også en spillefilm med udgangspunkt i Toves liv. I det hele taget er Tove Ditlevsen blevet hyldet på en måde for sit forfatterskab, som hun aldrig blev det, mens hun levede, og hendes værker har inspireret en lang række forfattere siden hen.

 

Tove Ditlevsen blev født 14. december 1917 og døde for egen hånd som 58-årig i marts 1976.

Hun skrev digte, noveller, romaner og essays med afsæt i sit eget liv og var kendt som ærlig og bramfri brevkasseredaktør hos Familie Journalen. Hun levede et turbulent liv med fire ægteskaber, et omfattende alkohol- og pillemisbrug og en livslang usikkerhed om sit eget værd.

Om filmen - Toves værelse

I 60’erne bor Tove Ditlevsen, en af tidens største kvindelige forfatter, i en herskabslejlighed med sin sadistiske chefredaktør af en mand, Victor Andreasen. Deres forhold har sin helt egen særlige dynamik, hvor der er kort fra kærlighed til had, og fra rosende gloser til ydmygelser. Da den unge forfatter Klaus Rifbjerg kommer til frokost for at diskutere litteratur, aner han ikke hvad der venter ham. For inden længe er han en brik i deres interne magtspil, hvor det handler om at ramme modparten, når det gør allermest ondt.


Tekst om filmen: Pressetekst fra Nordisk Film.

 

Læs mere om Tove Ditlevsens forfatterskab her: Tove Ditlevsen | Litteratursiden og Tove-feber | forfatterweb