Foto af verdenskort

Tema / Turen går til... land og sind!

Det er sommer, og derfor har eller skal mange af os ud at opleve mere eller mindre fjerne steder verden. Men i litteraturen kan vi rejse uden at flytte os fysisk.

Det lader sig gøre, når forfattere fremskriver miljøer og mennesker så sanseligt og rammende, at vi under læsningen pludselig mærker fx varmen eller kulden, der beskrives, mod vores hud, eller oplevelser, der rører os, som var det os, det i virkeligheden hændte for. Herunder følger en række bøger, som jeg holder af at rejse med. De kan læses for deres eminente steds- og miljøbeskrivelser, men de kan ikke reduceres til eksotiske eventyr.

For det fantastiske ved de her bøger er, at flere af dem både skildrer liv, som endelig får lov at stå frem fra perspektiver, der historisk har fået alt for lidt plads, og samtidig er eksempler på, hvor ens vi mennesker er til trods for vores forskellige ophav og baggrunde: Bøgerne er fulde af universelle følelser, og dermed gør de det ikke alene muligt for os at rejse ud i verden, men også helt ind i det dybeste sind. Andres og vores eget.

God læse- og rejselyst!
Mathias Emil Stenrøs, Husum Bibliotek & eReolen