Tema / Ung poesi

Poesi kan hjælpe dig til at forstå verden og vise, at du ikke er alene, selvom det nogle gange kan føles sådan. Digte kan handle om livets mest sorgfulde, kærlige og stærke øjeblikke, og de bedste forfattere kan omformulere komplekse følelser til enkle vers. 


Poesi på Instagram
De sociale medier har gjort poesi mere tilgængeligt, og for mange unge verden over er Instagram blevet et fælleskab, hvor man kan dele sine poesi med andre. Her kan man sætte ord på de følelser, som det er svært at tale med familie og venner om. Den mest kendte Insta-poet er Rupi Kaur (@Rupikaur_), som har 3,7 millioner følgere. Hun skriver om kvindeliv på godt og ondt, om at elske og miste. Rupi Kaurs enkle digte kan man læse højt for sig selv, hvis man er ked af det eller føler sig alene. De er lette at læse og går lige ind i hjertet uden komplicerede ord. Du kan låne Milk and Honey som lydbog, hvor Rupi Kaur selv læser op. Musikeren Katinka har også indlæst den på dansk: Mælk og honning
 

Flere eksempler på Insta-poeter, som du kan finde på eReolen Global:


Storbyens musik og lyrik
Poesi kan gøre os klogere på vores samfund. Livet i storbyen og rapmusikkens rytme og lyrik inspirerer mange unge forfattere. The Poet X af Elisabeth Acevedo handler om en ung kvinde i Harlem, som gennem poetry slam forsøger at forstå det voldelige og religiøse samfund, som hun er vokset op i. Husk at lytte til lydbogen, hvor man høre, at Elisabeth Acevedo selv er en dygtig performer. Lily Myers er også inspireret af poetry slam, hun har udgivet This Impossible Light om selvværd og kropsbevidsthed.


Digte kan også give en større forståelse for, hvordan andre mennesker lever deres liv. Mange amerikanske unge oplever desværre våbenvold. Long Way Down af Jason Reynold er en roman i frie vers om en ung mand, som vil hævne, at hans bror er blevet skudt. På vej ned i elevatoren med et våben, skal han beslutte, om han vil ødelægge sit liv. De 60 sekunder bliver afgørende for hans fremtid. I denne Youtube-video kan du høre forfatteren fortælle om sin bog og om, hvordan rapmusikken inspirerede ham til at blive digter.


Husk de gamle poeter
Instagram har pustet nyt liv i poesien, og trenden er, at der udgives flere digte på engelsk - hold øje med den nye poesi og lån den på eReolen Global. Men jeg vil anbefale, at du også finder frem til nogle af de gamle poeter, der stadig kan læses og inspirere - bl.a. Emily Dickinson eller Leonard Cohen.