Tema / Vampyrerne vender tilbage

Det er, som om vampyrer bare aldrig går af mode. Bedst som man troede, at zombier var det nye sort, gør vampyrerne et stærkt comeback. 

 

Tidligere i år kunne man fx følge med i Netflix-serien Dracula med danske Claes Bang i hovedrollen som den charmerende, men også rå og blodtørstige Grev Dracula. Serien tager udgangspunkt i Bram Stokers gamle klassiker, og umiddelbart virker serien til at være tro mod romanen, indtil fortællingen pludselig tages nye steder hen. I Dracula er vampyrskikkelsen både forførende og monstrøs, og vi er tilbage ved den farlige og morderiske vampyr - langt væk fra teenage-vegetar-vampyren, som ellers har domineret den mainstreame vampyrscene. 

 

Den hotte teenagevampyr lever dog også stadig i bedste velgående! I løbet af sommerne udkom romanen Midnatssol, der er en ny bog i den ultrapopulære Twilight-serie af Stephenie Meyer. I Twilight mødte vi den helt almindelige pige Bella, der forelsker sig hovedkulds i den smukke, men måske også farlige vampyr Edward og igennem seriens fire bind fulgte vi deres kærlighedshistorie og kampen mellem det gode og det onde. I Midnatssol får vi den samme historie, men denne gang fortalt fra Edwards perspektiv. 

 

Er du også bidt (pun intended) af vampyrer, så er her en række bøger, du kan give dig i kast med.

 

Hvis du vil vide mere om Dracula-skikkelsen og vampyrmyten, kan du også lytte til podcasten Kundskabens Hotel - Dracula og de udødelige vampyrer

 

Den monstrøse vampyr

I 1922 udkom Max Schrecks film Nosferatu, hvor vampyrskikkelsen er temmelig uhyggelig og monstrøs. Der findes stadig masser af eksempler på monstervampyrer, bare tænk på Blade. Hvis du bedst kan lide din vampyr uhyggelig og blodtørstig, skal du måske kaste dig over Færgen af Mats Strandberg eller Den første af Justin Cronin.

Den aristokratiske vampyr

Dette er muligvis arketypen på Dracula. Han er klog og sofistikeret, men stadig blodtørstig. Det var i Tod Brownings filmatisering af Dracula fra 1931, at denne fremstilling af Dracula blev skabt. Sort hår, bleg hud, hugtænder og i smoking, og hvis du elsker den klassiske, aristokratiske vampyr, kan du fx læse Draculas gæst af Michael Sims, den originale Dracula af Bram Stoker

eller En vampyrs bekendelser af Anne Rice.

Den romantiske vampyr

Er det så ham her, der glimter som en enhjørning og er vegetar? Både ja og nej. Men Edward Cullen fra Twilight hører helt sikkert til i denne kategori, ligesom den lidt mere farlige Damon Salvatore fra Vampire diaries og Bill Compton fra True Blood. Fælles for dem alle er, at de ser godt ud, forelsker sig i den menneskelige hovedperson, og så lider de også lidt (meget) af weltschmerz. Hvis du er til vampyrromantik (eller måske endda vampyrerotik), så kan du finde lækre og romantiske vampyrer i bl.a. Twilight af Stephenie MeyerMørkets brødre (bogen bag Vampire diaries) af  L. J.  Smith og Død indtil solnedgang (bogen bag serien True Blood) af Charlaine Harris

Danske vampyrer

Vampyrer bliver ved med at fascinere os, og derfor kommer der også hele tiden nye vinkler på vampyrmyten. Et godt eksempel er Vampyr fra 2013, som er en novellesamling med nye spænende vinkler på vampyren og fokus på emner som social ulighed og racisme. Hvis du er til den moderne vampyr, kan du fx kaste dig over Vampyr af Nikolaj Højberg m.fl. (novellesamling)De andres blod af Heidi Fjelstrup m.fl. (novellesamling) eller Blodsøstre af Pernille Eybye.

 

Læsning er på eget ansvar, så husk sølvkors, hvidløg og spidse træpinde! 

Rigtig god fornøjelse!