
Tema / Verdens hårdeste cykelløb
For mig er Tour de France lyden af min barndoms somre. Cykeldæk på asfalten, Jørgen Leths karakteristiske stemme, et menneskehav der hujer og hepper. Flotte billeder af sommerklædte, franske marker og dramatiske bjerglandskaber. Tour de France er alt det og mere til og i år starter løbet i Danmark, hvor de tre første etaper skal køres. Derfor har jeg samlet en række bøger om det, der eftersigende skulle være verdens hårdeste cykelløb.
Historisk cykelløb
I Tour de France: historien om verdens hårdeste cykelløb, får du hele historien fra det første løb i 1903 og udviklingen frem til 2012. Joakim Jakobsen beskriver de mest absurde optrin og de vildeste anekdoter, og så går han helt tæt på de afgørende etaper og de mest bemærkelsesværdige sejre og nederlag i Tour-historien. Bogen er en grundig introduktion til fænomenet Tour de France, og et godt sted at starte, hvis du mangler læsestof til at akkompagnere sommerens Tour.
Hvis du hellere vil nørde et enkelt Tour-element, kan jeg anbefale Alp d'Huez: cykelsportens største bjerg af Peter Cossins, om bjerget med de 21 hårnålesving og en gennemsnitlig stigning på 7,8 %. Bogen dykker ned i Alp d'Huez' historie og dets rolle i Tour de France igennem tiden, hvor det er blevet bjerget, som alle verdens cykelryttere drømmer om at bestige.
Store personligheder
Tour de France er ekstremernes cykelløb og måske er det derfor, det formår at fange så mange mennesker, der ikke normalt interesserer sig for cykelsport. Det rummer store sejre og ligeså store skandaler; menneskelige kraftpræstationer og totale sammenbrud. I centrum finder man ofte ekstraordinære sportsudøvere. I Merckx: halvt menneske, halvt cykel, får du historien om den belgiske cykelrytter Eddy Merckx, der dominerede cykelsporten i 60'erne og 70'erne og vandt alt var at vinde, uden så meget som at give de andre end chance.
I den anden ende af skalaen finder man selvfølgelig skandalehistorierne om doping og snyd, som i høj grad har præget den profesionelle cykelverden indenfor de seneste år. Dem kan du læse mere om i for eksempel Nedtour og Det hemmelige løb.
Men hvis man - som mig - bare gerne vil mindes sin barndom og genopleve de mange mytiske fortællinger om verdens største, hårdeste og mest legendariske cykelløb, er der altså ingen vej uden om Jørgen Leths bøger. Dem behøver man ikke være indædt cykelfan, for at blive fanget af - selvom det måske hjælper.
Rigtig god læselyst - og god Tour!
/ Anne B, eReolen