Shakespeare

Tema / Vi fejrer Shakespeare

Få forfatteres ord har haft så stor betydning for litteraturhistorien som Shakespeares. I år er det 400 år siden, at hans skuespil udkom første gang i den såkaldte First Folio, og det fejres over hele verden – selvfølgelig også her på eReolen.

Hvorfor læse Shakespeare?

Men måske undrer du dig; for hvorfor skal vi overhovedet læse eller opføre Shakespeares skuespil i dag? Det forsøger Rune Lykkeberg at finde svar på i sin bog Samtaler om Shakespeare, hvor han taler med skuespillere, instruktører, forskere, en oversætter, en kritiker og en minister om deres liv med Shakespeare og det særlige ved netop hans dramatik. Oversætter og Shakespeare-kender og -elsker Niels Brunse har også sit bud, og det udfolder han i sin helt nye bog Derfor Shakespeare. Hvis du er nysgerrig, gæstede han for nylig Skønlitteratur på P1, hvor han talte med vært Nanna Mogensen om både sin egen bog og om First Folio. Du finder afsnittet her (eksternt link).

Tæt på Shakespeare

Mange har portrætteret Shakespeares eget liv, og som teenager slugte jeg selv filmen Shakespeare in love. Men selvom den er både velspillet og romantisk, har den også ry for at være en af de mest historisk ukorrekte film i verden. Dét forholder Niels Brunse sig til i sin lille bog Shakespeares ansigter, der samler al den konkrete information, der faktisk findes om forfatteren, og bruger det til at tegne et billede af mennesket og myten. Også Henning Krabbe giver en introduktion til forfatterens liv og tid i sin bog om Shakespeare. Men er du mere til de gribende – og måske ikke helt virkelighedsnære – romaner, er Maggie O’Farrells Hamnet om Shakespeares søn et godt bud på bogen til dig. 

Shakespeare-fortolkninger

Shakespeares dramaer er blevet fortolket og gendigtet i det uendelige, og i 2016 i forbindelse med hans 400-års fødselsdag udkom en række romaner, hvor prominente forfattere som Margaret Atwood, Anne Tyler og Tracy Chevalier gendigtede nogle af hans største skuespil. Her finder du moderne bud på både King Lear og Købmanden i Venedig, og hvis du vil i gang med at forstå dybden og det psykologiske spil i Shakespeares dramaer, er dét måske et godt sted at starte.

 

Du finder alle bøgerne herunder – selvfølgelig sammen med Shakespeares egne skuespil i Niels Brunses fabelagtige oversættelser.