tekst: en hyldest til litteraturen

Tema / Vinderne af Blixenprisen 2023

I denne uge blev nogle af landets talentfulde og engagerede aktører inden for dansk litteratur hyldet ved Blixenprisen, der ikke kun hædrer de bedste forfattere, men også alle dem, der arbejder utrætteligt for at fremme litteraturen herhjemme. Derfor omfatter de nominerede forfattere, oversættere, illustratorer, lydbogsindlæsere, boghandlere og litteraturformidlere. 

Årets bog: Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet af Glenn Bech

Blixenprisens hovedpris gives til en dansk forfatter, der med sit litterære virke har udvist exceptionelt talent og er aktuel med en bogudgivelse. Glenn Bech, der sidste år modtog Blixenprisen for Årets roman med Farskibet, blev årets vinder for sit manifest Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet, hvor han retter et glødende og kraftfuldt opråb mod klassesamfundets evige ekskludering i et voldsomt sympatisk projekt.

Årets roman: Tjeneren og hans søster af Dorrit Willumsen

Dorrit Willumsen har skrevet et strålende søskendeportræt om afhængighed, uforløst længsel og alderdommens tyngde.

Årets ærespris: Suzanne Brøgger

Juryen motiverede valget således: “Hun er som en sand pioner gået i forvejen for mange yngre forfattere, der i dag har meget at takke den helt særlige og ærlige Brøgger-bryg for hjælp til at forstå og finde deres egen vildvej, sidevej eller villavej ind i litteraturen."

Årets lydbogsindlæser: Kristina Nya Glaffey

Kristina Nya Glaffey vandt for indlæsningen af sin egen To the Modern Man. I et rasende og åndeløst tempo tegnes et hudflettende portræt af den moderne mand og hans evige selviscenesættelsesprojekt. Men det bliver også et portræt af vores tid.

Årets lyrik: Bøgetid af Nanna Storr-Hansen

Nanna Storr-Hansen skriver med et kraftfuldt bundtræk, der økopolitisk forbinder moseligenes stenalder med vores senmoderne tid.

Årets biografi: Følg Wilfred! af Claus Bundgård Christensen

En velskrevet og veldokumenteret biografi om en kontroversiel og rabiat dansk nazist, som sammen med sine partifæller var med til at præge perioden op til og under besættelsen.

Årets ungdomsbog: Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson

Bevægende fortælling om en pige, der bliver til kvinde, mens hendes mor er uhelbredeligt syg.

Årets børnebog: Frank mig her

Frank mig her af Line-Maria Lång & Karen Vad Bruun. Illustreret af Cato Thau-Jensen. Cato Thau-Jensens farverige og groteske univers klæder den fine fortælling om, hvor svært det er, når far bringer en fremmed ind i ens liv.

Årets fagbog: En forudsigelig forbrydelse.

En forudsigelig forbrydelse - Kvindedrab i Danmark af Line Vaaben & Asser Hedegaard Thomsen. Juryen motiverede bl.a. valget således: "[...] en nødvendig og vigtig bog, som med sin fremragende kombination af fagstof i form af tal og forskningsresultater - og skarp journalistisk formidling, interviews og litterær fremdrift skaber en uafrystelig fortælling, som læseren ikke har lyst til at forlade før sidste side."

Årets andre prisvindere

Bedste oversættelse gik til Claus Bech for Tyngdens regnbue af Thomas Pynchon. Med 50 års forsinkelse er Pynchons vanvittige mesterværk endelig udkommet på dansk - et stykke litterær danmarkshistorie i sig selv. 

 

Årets indsats for litteraturformidling gik til Læseforeningen, der med juryens ord "tager fat, hvor formidlingen ikke nødvendigvis er let. [...] Der favnes bredt: Unge med ondt i livet, kræftpatienter og pårørende, studerende, demensramte, mandlige seniorer, unge med selvmordstanker – og masser af åbne grupper for alle uanset alder og baggrund. Men altid med fokus på fællesskab og lystbetonet læsning.

 

Årets illustrerede værk blev Efter København af Christian Skovgaard, et visuelt og taktilt mesterværk af stor grafisk skønhed med en visionær fortælling om et København i ruiner efter en klimakatastrofe.

 

Uglens øje af Sissel-Jo Gazan blev årets krimi, en interessant og tankevækkende videnskabskrimi om familiehemmeligheder og psykofarmaka.

 

Årets talent blev tildelt Sabitha Söderholm, der ifølge juryen "skriver som en stjerne".

 

Og sidst, men ikke mindst løb Billunds Boghandel med prisen som årets boghandel, "for det er en forretning med bøger, bøger, bøger – og meget få kuglepenne og sodukohæfter – på hylderne."

 

Du finder en række af de prisvindende bøger her.

 

Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.