Tema / At vokse op mellem to kulturer

I en måned med fokus på identitet er det vigtigt at fokusere på, hvordan kultur præger vores identitet, og hvad der sker, når man vokser op mellem to kulturer. Hvem bliver man som menneske, når ens familie flytter fra én kultur til en anden, og man ender med at vokse op der? Det er der heldigvis skrevet en del bøger om, som jeg har udvalgt nogle stykker af. 

At vokse op i Danmark

De fleste af bøgerne handler om at vokse op i Danmark. De handler om, hvordan der er for et barn, der er født i et andet land, at blive flyttet væk fra sin gamle tilværelse, blive placeret i Danmark og nu skulle agere i en verden med familiens kulturelle forståelse på den ene side og dansk kultur på den anden side. Her er der både fiktion og biografier, som giver et interessant billede af vores land set fra et barns synsvinkel. Det er spændende at læse om, hvad der former et menneskes identitet, hvad man tager med sig fra begge kulturer, og hvor der kan opstå et sammenstød. 

Grønlands børn

Jeg har også fundet nogle bøger om Danmarks forhold til Grønland. Selvom vi ikke lærer meget om det i skolen og måske bliver lidt ukomfortable af at høre om det, så er det vigtigt at forstå vores egen kolonihistorie. Det er vigtigt at forstå, hvad det gør ved et menneskes identitet, når det som barn tvinges væk fra sin familie, vokser op i et andet land langt væk og senere bliver leveret tilbage til et land, hvis sprog det ikke længere taler. Hvem er man, når man slet ikke hører til noget sted?

Forholdet til familien

Alle bøgerne udforsker også de familiære relationer, der ofte kan være ret komplicerede, når mennersker vokser op mellem to kulturer. Mens forældrene i højere grad føler et tilhørsforhold til det sted, de er kommet fra, bliver barnets identitet et blandingsprodukt. Det kan føre til konfliker, fordi der ikke kun opstår en kulturforskel mellem forælder og barn, men også ofte er nogle traumer, som familien har taget med sig fra livet som flygtninge, og som nu skal bearbejdes i familien. 

 

God læselyst!

Emilie, Norddjurs Bibliotekerne