To mænd med masker

Tema / Weird fiction på dansk

Hvis du er horror-læser, er du nok kommet i kontakt med weird fiction, for undergenren har fået lidt af en renæssance de seneste årtier  også med et nyere afspring, der har taget navnet "new weird". Men hvis du har det lige som mig, har du måske lidt svært ved at definere, hvad weird fiction helt præcist er? Det er ærligt talt lidt af en amorf entitet, der breder sig mellem både klassiske og ukendte navne.

 

I introduktionen til antologien "The Weird" tager Ann og Jeff VanderMeer udgangspunkt i Lovecrafts beskrivelse af "the weird tale", som hovedsageligt udskiller den fra den gængse spølseshistorie eller gotiske roman. De skriver også: "Som regel er figurerne i weird fiction enten trådt ind på steder, som er ubekendte for de fleste af os, eller de har fået sådanne antydninger af det usædvanlige, at de er blevet besatte af det sære (the weird)". For mig placerer det weird fiction som noget, der ikke er kendetegnet ved den overhængende fare (som et monster, f.eks.), men snarere det overhængende ubehag af verdensbilledet, der smuldrer omkring personerne (og læseren).

 

Med det in mente, har jeg kigget på, hvad der kan findes af danske udgivelser her på eReolen, der kan siges at falde i den kategori. Og der er faktisk en del. Dem finder du herunder, både nye og gamle, danske som udenlandske - som en invitation til at stikke hovedet gennem sløret og åbne øjnene for det, der venter - hvad enten det er på den anden side eller lige bag dig.