Tema / William Heinesen - mellem det jordnære og mytologiske

William Heinesens litteratur er på den ene side jordnær, realistisk og satirisk – men samtidig er hans forfatterskab præget af forholdet til myten og til kosmos.

 

Den færøske forfatter William Heinesen er en af de bedst kendte nordiske forfattere. Han er oversat til over 20 sprog og har om nogen været med til at placere Færøerne på det litterære verdenskort. Hans litteratur giver et unikt indblik i det lille øsamfund  - især i Tórshavns alsidige bybillede. Dette betyder imidlertid ikke, at han skal karakteriseres som hjemstavnsdigter. Hans værker beskæftiger sig med det almenmenneskelige og kosmiske. Det er derfor ikke nødvendigt at have et specielt godt indblik i Færøernes kultur og historie for at nyde Heinesens litteratur.

Imidlertid er det specifikt færøske i Heinesens forfatterskab interessant for især en dansk læser, eftersom man her stifter bekendskab med en af dansk histories lakuner - danskernes rolle som kolonialister. Ikke sådan at forstå at Heinesen direkte tematiserer forholdet mellem koloni og kolonialister; men fordi han netop beskriver Færøerne, ligger dette forhold som en underlæggende forudsætning gennem alle hans værker.

 

Læs hele klassikerguiden om William Heinesen på Litteratursiden her.