Tema / Young adult - litteratur til alle aldre!

Man støder oftere og oftere på begrebet YA, men du har måske undret dig over, hvad det egentlig dækker over?

 

YA opstod faktisk i USA allerede i 1950’erne som betegnelse for en ny type litteratur, der omhandlede og henvendte sig til teenagere – det vi på dansk ville kalde ungdomslitteratur. Men i løbet af de sidste 10 år er YA-litteraturen blevet mere og mere populær, og der er flere og flere voksne, der læser den.

 

Den store popularitet og udbredelse skyldes især en lille sorthåret dreng med lyn i panden: Harry Potter. Det var nemlig på grund af troldmandsserien, at man for alvor begyndte at tage børne- og ungdomslitteraturen seriøst og fik øjnene op for, at nogle bøger ikke kan defineres som enten børne- eller voksenbøger – de er for alle, fordi historierne er så gode og følelserne universelle.

 

Efter Harry Potter begyndte man at tale mere og mere om litteratur der krydser grænserne mellem barn og voksen, og derfor kom der også ny fokus på YA - ungdommen er jo netop overgangen mellem barn og voksen. Man begyndte derfor at se på ungdomsromanerne med nye øjne, og mange voksne blev suget ind i universerne. Det var blandt andet tydeligt med vampyrromance-serien  text-underline:none">Twilight af Stephenie Meyer.  

text-align:start;widows: 2;-webkit-text-stroke-width: 0px;text-decoration-style: initial;
text-decoration-color: initial;word-spacing:0px"> font-family:"Arial",sans-serif;color:#333333"> 

text-align:start;widows: 2;-webkit-text-stroke-width: 0px;text-decoration-style: initial;
text-decoration-color: initial;word-spacing:0px"> font-family:"Arial",sans-serif;color:#333333">Samtidig er der kommet en ny bølge af YA, der er mere moden (og ofte dyster) i sin tone og sine emner end tidligere. Et par gode eksempler på det er bl.a.  text-underline:none">The Hunger Games-serien, som startede en bølge af dystopisk YA. Siden kom ’sicklit’-bølgen – bøger om sygdom og død – med John Greens  text-underline:none">En flænge i himlen i spidsen, og senest har der været fokus på bl.a. racisme som i Angie Thomas’  text-underline:none">The Hate U Give og LGBT-emner som i Adam Silveras Den dag jeg glemmer.  font-family:"Arial",sans-serif;color:#333333">Man kan sige, at YA i dag er blevet en slags genre, som ved hjælp af gode historier tager universelle spørgsmål op, som både unge og voksne kender til – fx om at finde sin identitet og sin rolle i verden. Derfor er YA i dag også blevet en genre for alle!

 

Jeg elsker selv YA og synes, der er vildt mange gode bøger imellem! Nedenfor finder du en liste over nogle af de mest populære YA-bøger inden for forskellige emner - og husk, at hvis du (ligesom mig) hellere vil læse bøgerne på engelsk, så kan du finde rigtig mange af de allerbedste på eReolen Global.

 

Svære emner:

Jeg henter solen ned af Jandy Nelson

Som stjerner på himlen af Jennifer Niven

Eleanor og Park af Rainbow Rowell

Døde piger lyver ikke af Jay Asher

 

Dystopier og sci-fi:

Vi andere bor her bare af Patrick Ness

Divergent af Veronica Roth

Den 5. bølge af Rick Yancey

Ready Player One af Ernest Cline

Legend af Marie Lu

 

Fantasy:

Half Bad af Sally Green

Rød dronning af Victoria Aveyard

The Selection af Kiera Cass

Et rige af torne og roser af Sarah J. Maas

 

Romantik:

Anna og det franske kys af Stephanie Perkins

PS: Jeg elsker dig stadig af Jenny Han

Alt eller intet af Nicola Yoon

Bare en dag af Gayle Foreman