Konflikten mellem Israel og Palæstina har så dybe rødder, at det efterhånden kan være svært at danne sig overblik over, hvordan den overhovedet startede. Og dog er det nødvendigt at kaste et blik helt tilbage til begyndelsen for at forstå, hvorfor det er så svært at skabe fred i området. Birgitte Rahbeks bog følger os igennem konflikten helt fra begyndelsen og op år 2000 og spørger, hvor høj prisen er for en stat, og hvilken stat nogen af parterne realistisk set kan se frem til, hvis de får deres vilje.
Birgitte Rahbek (f.1944) er uddannet korrespondent, ph.d. i pædagogik og kultursociolog med særlig interesse for Mellemøsten. I 23 år var hun ansat på DR's kultur- og samfundsafdeling og på P1 og har siden arbejdet som formidler, konsulent og som psykoterapeut med speciale i konfliktløsning.
Det er hævet over enhver tvivl, at al kritik af staten Israel, som fremføres i den vestlige verden, fremføres med 10-fold styrke af israelerne selv. For Israel er i modsætning til samtlige sine nabolande et demokrati med ytringsfrihed for fulde omdrejninger! Derfor har det sidste 10-år budt på en række israelske historie- og samfundsforskere, der mildt sagt er kritisk stemt overfor den politik, som landet fører. Det er disse kritikere, som Birgitte Rahbek i vid udstrækning tager til sig i "En stat for enhver pris" med undertitlen "Konflikten i Mellemøsten". BR vil vise "virkeligheden bag myterne om det lille fredselskende Israel". Systematikken er der ikke noget i vejen med og Birgitte Rahbeks historiske og politiske viden er stor. Hun har i over 30 år beskæftiget sig med Mellemøsten, og hun har i en årrække boet i Libanon. BR siger i indledningen, at hun vil gøre op med bøddel/offer-problematikken. Men fortolkningerne, ordvalget og udeladelserne gør, at det lige netop er denne myte, hun fastholder. Israel som bøddel, palæstinenserne som ofre. De øvrige arabiske landes medskyld i den ulykkelige situation er stort set ikke eksisterende. Bogen er velskrevet, engageret og præget af stor viden. Men den er ikke objektiv. Problemet er, at den udgiver sig for at være det