Indtil for relativt nyligt var verdenshistorien skrevet på en måde, som fik det til at se ud, som om kun stormænd, bisper, konger og militærmænd var værd at fortælle om – med særlig vægt lagt på ordet ’mænd’. Niels Skyum-Nielsens tobindsværk "Fruer og vildmænd" gør op med den traditionelle patriarkalske historiefortælling, hvor mandlige historikere fortæller om mandlige historiske personer og ignorerer det enorme flertal af kvinder, slaver, fattige og svage mennesker, der til enhver tid har fyldt lige så meget i samfundet, og derfor også fortjener en plads i historien.
I "Fruer og vildmænd" genfortæller Niels Skyum-Nielsen den danske middelalderhistorie, så den afspejler hele samfundet og understreger desuden vigtigheden af dette opgør med den traditionelle historiefortælling. Første bind fra 1994 fokuserer på perioden 1250-1340 og omhandler blandt andet kvinders stilling fra de laveste klasser og op til adelen og de kongelige samt de fattiges trængsler under de store hungersår.
Niels Skyum-Nielsen (1921-1982) var en dansk historiker. Han blev uddannet ved Københavns Universitet i 1949 og blev efterfølgende ansat samme sted med speciale i middelalderhistorie. Som forfatter står han bag en række bøger, herunder "Fruer og vildmænd", "Kvinde og slave", "Kirkekampen i Danmark" og "Blodbadet i Stockholm og dets juridiske maskering".
Posthum udgivelse af prof. Skyum-Nielsens (1921-82) efterladte manuskript til en Danmarkshistorie for årene 1250-1340. Titlen lader ane den turbulens, som perioden bar præg af. Forf. redegørminutiøst for det royale persongalleris - indbefattende Abel, Kristoffer I, Margrethe I, Erik Glipping, Erik Menved o.a. - mange indviklede opgør og alliancer med datidens hertuger og adelsmændang. lån, forlening, skatter samt evigt gentagne politiske, religiøse og militære stridigheder og eventyr. Sammenstødene mellem den verdslige og gejstlige magt, sidstnævnte repræsenteret vedbisperne Jakob Erlandsen og Jens Grand, behandles ligeledes indgående i en fremstilling, der iøvrigt overalt forekommer gennemdokumenteret ned til mindste detalje med talrige ledsagendekildehenvisninger, noter og illustrationer. Andre aspekter af historien diskuteres tillige: handel, økonomi, menigmands vilkår, kvindens plads, de baltiske len, riddervæsenet m.v. En overmådegrundig gennemgang af en periode i danskmiddelalderhistorie, der mundede ud i den totale gældsætning af landet. Forf. skriver engageret om det hele omend på ingen måde introducerende. I kraft affaglig ballast og sproglig tyngde primært med bud til læsere med nogen indsigt i eller godt kendskab til periodens Danmarkshistorie