Lektørudtalelse

Forfatter: Henrik Munch Halvorsen

Anvendelse/målgruppe/niveau

Den 7-9-årige Jakob er hovedperson i denne hverdagshistorie om voldelige løsninger af konflikter blandt børn i de første skoleår. Lix-tallet er helt nede på 4,8, hvilket gør bogen velegnet til læsetræning eller frilæsning blandt begynderlæsere (7-8 år)

Beskrivelse

Da Jakob tager med sin familie til stranden, vil han ikke i vandet, fordi han på ryggen har nogle røde striber, som hans forældre ikke må vide hvor stammer fra. Jakob er nemlig blevet overfaldet og slået med en tynd gren af Mads, som fejlagtigt tror, Jakob har stjålet hans mobil. Og nu frygter Jakob forældrenes reaktion samt at blive kaldt for en sladrehank. Jakobs søster opdager mærkerne på hans ryg og hjælper ham med at løse konflikten med Mads, hvorefter historien rundes af med en åben afslutning, hvor læseren selv kan afgøre om de to drenge bliver venner eller ej. Denne 6. titel om Jakob er som de øvrige titler i serien en tryg hverdagshistorie om et af de mange problemer, som målgruppen møder i deres hverdag. De tidligere titler har bl.a. omhandlet venskab, kæresterier, jalousi og søskendedrillerier. Susanna Hartmann har illustreret alle titler i serien i sin velkendte streg, som vi kender fra mange begynderlæsningsbøger, hvoraf eksempelvis kan nævnes serien om Ane med titler som Ane og alt hendes rod, 2006. Hartmanns akvareltegninger illustrerer historien godt og er sammen med tekstens opsætning og typografi med til at fremme læsningen.

Sammenligning

Der findes mange bøger om drillerier for begynderlæsere. Eksempelvis kan anbefales Per Gammelgaards serie om Ane samt Hans Chr. Hansens serie om Leif, med den helt nye titel Leif og Ole Tønnesen, 2006.

Samlet konklusion

Denne relevante hverdagshistorie appellerer til begynderlæsere på 7-8 år og vil som seriens øvrige titler blive godt modtaget af både piger og drenge. Bogen er velegnet til både fritidslæsning samt i forbindelse med skønlitterære læsekurser i indskolingen