Tema / Magisk realisme uden for Latinamerika

Mange forbinder magisk realisme med latinamerikanske forfattere som Gabriel García Márquez, Isabel Allende og Miguel Ángel Asturias. Disse forfattere arbejder med en særlig fantastisk version af virkeligheden, hvor myter og legender er mere end historier.

Denne tradition med at blande lidt magi i virkeligheden for at understrege eller anskueliggøre en pointe er dog ikke forbeholdt latinamerikanerne. Mange andre steder i verden er der forfattere, der bruger magisk realisme - tilpasset den kultur, de befinder sig i og den tradition, de skriver sig ind i. 

Den islandske forfatter Sjón er en mester i en form for magisk realisme, hvor naturens magter griber ind i menneskenes liv og til sidst overtager dem. I hans roman Skygge-Baldur bliver præsten Baldur Skyggeson så opslugt af jagten på en ræv, at han til sidst går til grunde som menneske og selv forvandler sig til en ræv. 

Svenske Selma Lagerlöf er også kendt for at tilføje sine romaner lidt magi. I Hr. Arnes penge er det en myrdet piges genfærd, der får retfærdigheden til at ske fyldest og straffer de grådige og uærlige. 

Haruki Murakami har et anderledes, men meget spændende tag på den magiske realisme. Her er det ikke magiske elementer i virkeligheden, men nærmere et net af alternative virkeligheder og parallelverdener, der udgør romanernes mirakuløse virkelighedsfremstilling. 

Trænger du til et drys magi i din egen virkelighed, så lyt til en af disse fantastiske fortællinger.