unge voksne på picnic

Tema / Fem romaner om livet som ung voksen

Kender du begrebet 'kvartlivskrise'? Det kalder man sommetider den rådvildhed, som mange oplever i slutningen af 20'erne, når livet pludselig begynder at blive alvor, og spørgsmålene om fremtiden melder sig: Er jeg sammen med den eneste ene? Har jeg valgt den rigtige uddanelse? Kan jeg egentlig finde ud af at have et voksenarbejde? Hvordan vil jeg gerne bo? Og hvad med børn?

 

Her anbefaler eReolen fem gode romaner, der alle kredser om at tilværelsen som ung voksen, og den besværlige kærlighed og nagende tvivl, der ofte følger med. 

Fra Island til München

I Hallgrímur Helgasons erindringsroman Søsyg i München bryder hovedpersonen Ung Mand op fra Reykjavik og rejser til München, hvor han er blevet optaget på kunstakademiet. Her forfølger han sin drøm om at blive kunstmaler. Romanen er sørgmunter i stemningen og rig på kunsthistoriske betragtninger, og den er inspireret af James Joyces kunstroman-klassiker Portræt af kunstneren som ungt menneske, som den unge mand bærer med sig på sin rejse.

Bofællesskab og lagerarbejde

En anden ung mand, der også er i start-tyverne og også bakser med at finde sig selv, er hovedpersonen Elias i Jonas Eikas debutroman Lageret, Huset, MarieDen unge Elias bevæger sig imellem natarbejde på Dansk Supermarkeds nonfood-lager, livet i faldefærdigt kollektiv, hvor beboerne lever et udsvævende ungdomsliv, og det besværlige kærlighedsforhold til Marie, som er præget af forelskelse og angst.

To pendlerromaner

I Helle Helles Dette burde skrives i nutid og i Tine Høegs Nye rejsende pendler begge romaners hovedpersoner. I Helle Helles roman pendles der mellem Glumsø, universitetet og nattelivet i København og mellem personer, som hovedpersonen forelsker sig i. I Nye rejsende pendles der mellem København og Falster, hvor hovedpersonen har fået job som gymnasielærer. Her kæmper hun med at finde sig til rette i sit nye arbejde, og hun forelsker sig hovedkulds i en gift mand. Tine Høeg er  også aktuel med romanen Tour de chambre, som også er meget anbefalesværdig.

Højskoleliv og Vestjylland

I Stine Pilgaards humoristiske roman Meter i sekundet bosætter et ungt par sig i Vestjylland med deres lille barn. Manden har fået arbejde som højskolelærer, og hun er med som påhæng. Det er ikke nemt for den unge kvinde at skabe nye relationer i det vestjyske lokalsamfund, og hun skriver anti-højskolesange om at være påhæng og at drikke sig fuld. 

 

God læselyst - Rasmus Riiskjær, Husum Bibliotek