Tema / Fire bøger, der stikker ud

Nogle gange er man så heldig at læse en bog, der er så anderledes i sit udtryk, at den udvider ens forestillinger om, hvad en god bog er og kan være. Dét er jeg tosset med, og jeg har her fundet fire bud på genrefornyende gode bøger, som jeg varmt kan anbefale dig. 

Alle bøgerne nedenfor har været eller er aktuelt nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris, og to af forfatterne har også vundet den, nemlig Jonas Eika og Auður Ava Ólafsdóttir.

 

Horror, realisme og sci-fi

I Mathias Faldbakkens nye roman Vi er fem blandes genrer som eventyr, realisme, sci-fi og horror i en forurolige historie om skabelsen af et femte familiemedlem. Den "lille ny" er en lerklump, der vækkes til live akkurat som i myten om Pygmalion, der kan læses i den romerske digter Ovids Metamorfoser eller i Mary Shelleys fantastiske horror-klassiker Frankenstein. 

Jonas Eika formår i Efter solen også at beskrive verdner, så de føles fremtidsagtige eller dystopiske, men måske er der ikke så meget, der adskiller hans prosa fra den verden, vi er en del af? Horror og sci-fi, der tidligere har haft et lidt blakket ry, lader til at være populært for tiden. Måske pga. de sære tider, vi lever i.

 

Vulkaner og vanvid

Auður Ava Ólafsdóttir og Hanne Højgaard Viemose har det til fælles, ud over at de på hver deres måde skriver vanvittigt godt, at en del af deres bøgers handling foregår på Island. I romanen Miss Island, der er Auður Ava Ólafsdóttirs fjerde roman på dansk, følger vi en ung kvinde, der er opkaldt efter vulkanen Hekla. Vi følger hendes udvikling som forfatter og hendes opbrud med det lille fiskersamfund, hun er vokset op i. Auður Ava Ólafsdóttirs øvrige romaner der er oversat til dansk kan du også læse på eReolen.

Hanne Højgaard Viemoses HHV FRSHWN - Dødsknaldet i Amazonas er absolut én af de bedste romaner, jeg har læst gennem mit liv, og det er er der mange grunde til. Læs den for dens vildskab, overraskelser og for dens enorme fortælleglæde. Den bliver jeg nok aldrig trær af at anbefale til nye læsere.

 

God læselyst.

/ Rasmus Riiskjær, Husum bibliotek