Tema / Sprog og bogstaver
De fleste voksne, som har med børn at gøre til hverdag, har prøvet at få sine egne ord og vendinger returneret lige fluks tilbage i hovedet. Børns sprog udvikler sig nemlig konstant i dynamik med omgivelserne. I denne måned sætter vi fokus på den daglige sprogstimulering, som hele tiden udvider børnenes ordforråd og sprogforståelse – og måske endda gør dem nysgerrige på alfabetet!
Dialogisk læsning og ordleg
Dialogiske læsning kan foregå på mange måder, men vigtigst af alt er det, at barnet får mulighed for at fortælle og byde ind undervejs i højtlæsningen, og at læsningen gentages nogle gange. Vi har skrevet et par tips til at læse dialogisk med børn her. Du kan også få et par hurtige tips på sprogsporet.dk her.
På inspirationssiden guider Lotte Salling desuden til sjove rim- og remselege, hvor alle kan være med. Her demonstrerer hun, hvordan man kan bruges hendes bøger til dialogisk læsning og inkludere børnene i hendes sjove rimfortællinger.
10 gode bøger til dialogisk læsning
På eReolen kan du også finde både e- og lydbøger, der kan bruges til den dialogiske læsning. Til de mindste børnehavebørn kan vi f.eks. anbefaler Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor og Lili elsker mad. Begge fås som ebøger og anbefales til børn fra 2-årsalderen. I kan også sætte en lydbog på, f.eks. Alexander bliver vred eller Da Carl næsten var ond, som begge giver god mulighed for at starte en dialog om følelser, og hvad der sker, når man bliver vred eller sur. Begge lydbøger er meget korte, og det kan derfor være en idé at lytte til lydbogen sammen, og så bagefter starte en dialog om, hvad man hørte. Find dem, og andre gode bøger til dialogisk læsning, længere nede på inspirationssiden eller ved at klikke her.
Rim og remser sætter gang i snakketøjet
Hvis der er noget, der sætter snakketøjet i gang hos børn, så er det rim og remser. Rim og remser er et godt redskab til at arbejde med sprogstimulering, samtidig med at man leger og har det sjovt. I kan lære mere om katte, kaniner og alverdens andre dyr i Dyr: historier, rim og sange fra skattekisten eller gå helt amok i biler med Axel elsker biler: nu med brandbiler. I kan også træne bogstaver og alfabet i Langer og Smets æøå, der er anbefalet til børn fra 3 år og opefter. Der er altså rig mulighed for at styrke dit børns sprog igennem rim, remser og sange. Find endnu flere rimebøger her.
Sjov med ordbingo
Hvis I har lyst til at dykke endnu længere ned i Jakob Martin Strids humoristiske rimunivers, kan vi anbefale en omgang ordbingo, der tager udgangspunkt i den fantasifulde Min mormors gebis. Bogen kan I finde her på eReolen og pladerne kan I printe her.
Gode tips til sprogstimulering i hverdagen
Hvis du vil have mere inspiration og endnu flere gode råd til, hvordan I arbejder med sprogstimulering i hverdagen, så er der gode, hurtige tips at hente på sprogsporet.dk her, hvor I kan læse mere om dialogisk læsning, gode råd til den daglige samtale og meget mere.
Prøvelæs- og lyt
Vi anbefaler, at man altid orienterer sig i bogens indhold og tema ved bl.a. at klikke på "Prøv", inden man låner, for så kan man være mere sikker på, at bogen passer til børnegruppen og netop dens særlige behov og interesse.
God fornøjelse!