"Klassesamarbejde og klassekamp" er en bog om vores egen historie. Den følger det danske samfund og den politiske, sociale og økonomiske udvikling fra 1940 til 1978.
Hans Erik Avlund Frandsen dykker i fire overordnede kapitler ned i besættelsestiden, den kolde krig, velfærdssamfundet og den voksende økonomiske krise i 1970’erne. Klasseinteresser, social og økonomisk ulighed og kampen mod undertrykkelsen i dens mange former er gennemgående temaer i bogen. Analysen af den kapitalistiske økonomi, statens rolle og Socialdemokratiets politik er ikke mindre relevante i dag end da bogen blev skrevet.
Hans Erik Avlund Frandsen (f. 1942) er forfatter til flere bøger og artikler om historie og samfund, bl.a. "Historieproblemet hos Kierkegaard og den unge Marx" (1974), "Planøkonomi og folkefront. Omkring Socialdemokratiet og DKP i mellemkrigstiden" (s.m. Jørgen Bloch Poulsen og Morten Thing) og "Klassesamarbejde og klassekamp. Den politiske, sociale og økonomiske udvikling i Danmark 1940-78" (1980). I de senere år artikler om klima og kapitalisme på netmedierne POV International, Eftertryk og Solidaritet.
Denne Danmarkshistorie 1940-78 adskiller sig fra andre historiske fremstillinger på mindst tre måder: Forholdet borgerskab og statsmagt kontra arbejderklasse er den centrale synsvinkel, hvorunder begivenhederne anskues. Bogen er meget lidt personfixeret. Historikeren afstår fra at være neutral, ja han giver endog sin mening til kende til fordel for de besiddelsesløse, og udsætter således den historielæsende offentlighed for en mere direkte og anderledesrettet indoktrinering, end den er vant til. Fremstillingen brydes af tabeller, korte citater fra kildeskrifter, samt et billedmateriale, der supplerer teksten godt. Tabelfortegnelse. Register med få, brede stikord med mange henvisninger. Ingen samlet litteraturliste. Ligefremt skrevet i en engageret, sober fortællestil. Den forudsætningsløse kommes i møde gennem indskudte afsnit til forklaring af marxistiske grundbegreber. Avlund Frandsens historiebog bygger videre på flere venstrefløjsanalyser af enkelte sider af de sidste 40 årsudvikling (EF, boligpolitik, arbejdsmarked etc.) til en ret nuanceret, afrundet fremstilling, der indtager en ledig plads mellem disse års øvrige udgivelser af vor tids historie