"Fra klodens værksted. En biografi om Sophus Claussen" fortæller om en af århundredskiftets største danske digtere, som fik en enorm indflydelse på dansk poesi både gennem sine egne værker og gennem sine venskaber med andre af tidens store digtere. Sophus Claussens spændende liv, hans forhold til kvinder og andre digtere og kunstnere behandles side om side med de værker, som de forskellige begivenheder og forhold inspirerede.
Bogen er den første biografi om Sophus Claussen, der baserer sig på alt det materiale, der endnu findes om ham og af ham heriblandt over 100 notesbøger, der er en del af Det Kongelige Biblioteks samling. Digterens komplicerede personlighed, hans store kunstneriske udvikling og betydning samt hans begivenhedsrige liv danner grundlaget for dette unikke portræt.
Keld Zeruneith (f. 1941) er en dansk litteraturforsker og digter, der har udgivet flere digtsamlinger og biografier om danske digtere som Johannes Ewald, Sophus Claussen og Emil Aarestrup. Han har blandt andet modtaget Georg Brandes-Prisen, Holberg-medaljen, Søren Gyldendal-prisen samt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit store arbejde med dansk litteratur.
Biografi der skildrer forfatteren Sophus Claussen (1865-1931) som person samt hans digteriske udvikling
Anmeldelse:
Lektørudtalelse
Værket er sidste led i den trilogi, der med Soldigteren, 1985, (om Ewald) og Den frigjorte, 1981 (om Aarestrup) skal vise udviklingen i den moderne litteratur fra o. 1740 til 1930 med centraledigtere som eks. Og jeg synes, Zeruneith i alt væsentligt gentager kunststykket fra tidligere og nok engang skaber en overbevisende og meget læseværdig syntese af litteraturfortolkning ogpsykologisk-historisk portræt i den biografi-form, han mestrer, velskrivende som han jo er. Zeruneith peger på det besværlige i, at sammenhængen i Claussens digtning skabes ved et 'internthenvisningssystem' til såvel liv som digte. For Claussen havde dyrkelsen af længslen som grundlaget for inspirationen en så absolut betydning, at han - også i kriserne - fastholdt inspirationen somdet væsentligste, så der hvor hans ægteskab kuldsejler, kan han alligevel hævde sin tilværelses kontinuitet. Zeruneith uddyber: 'Det bekræfter, at det poetiske liv ikke alene stårover dagliglivet,men ligefrem er med til atnedbryde hans sociale identitet'. Bogen følger så Claussen i udviklingstrin. Der findes i forvejen en del litt. om forf. - bl.a. Ernst Frandsens 2-bds. værk fra 1950 -også væsentlige ting, men Zeruneiths bog må også ved stofrigdom o.s.v. kaldes hovedværket til dato