Studiet i filosofisk æstetik hæfter sig ved, at der findes deciderede æstetiske oplevelser af forskellig slags og forskellige former for kunstneriske oplevelser. I bogen "Æstetik og filosofi" spørger David Favrholdt, hvad det er i beskuerens omverden, der fremkalder henholdsvis æstetiske og kunstneriske oplevelser, og hvad sådanne oplevelse består i. Bogen forholder sig til æstetik og oplevelse af kunst på en række forskellige måder og forklarer sammenhængen mellem æstetik og filosofi.
David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
Hvad er kunst, og hvordan finder man ud af hvad der er et kunstværk, og hvad der er noget værre ragelse? Gennem 6 essays forsøger professor ved Odense Universitet David Favrholdt at definere og indkredse kunst, kunstnerisk dømmekraft, hvad der er god og dårlig smag, og hvordan vi måske kan blive bedre til at vurdere kunst. Det er en provokerende bog, som ud fra en filosofisk og æstetisk vinkel, forholder sig meget direkte til hvad der er god tone i den etablerede kunstverden. Favrholdt opstiller sin egen parameterteori efter hvilken det er muligt, udfra et pointsystem, at finde frem til hvad der er kunst, og hvad der ikke er. Der er sikkert mange relevante indvendinger mod hans system, men det ægger til debat på et solidt og vidende grundlag hvor forskellige kunstteorier inddrages og kritiseres. Favrholdt går efter værket og ikke personen, men mange vil nok føle sig ramt af hans facon hvor flere meget omtalte kunstværker får dumpekarakter. Et vanskeligt emne får her en velskrevet og ligefrem behandling som vil være af interesse for mange, som på forskellig vis beskæftiger sig med billedkunst, litteratur, musik og anden kunst