På trods... 100 års kvindehistorie. Danske Kvinders Nationalråd 1899-1999
(2021)
"Danske Kvinders Nationalråd (DKN) er paraplyen for den mangfoldighed af kvindepolitisk arbejde som er vokset frem i det 20. århundrede og markerer, at netop dette århundrede på en række områder kan betegnes som kvindernes. De fik tilkæmpet sig stemmeretten, retten til uddannelse og synlighed i det offentlige rum."
Kvindesagen er nået langt i det 20. århundrede, men kvinderne er på ingen måde kommet sovende til sejrene. "På trods... 100 års kvindehistorie" fra 1999 omhandler de mange forskellige initiativer og organisationer, der har kæmpet for kvinders rettigheder inden for mange forskellige områder. Bogen er bygget kronologisk op og belyser blandt andet kampen for kvinders stemmeret, retten til at arbejde uden for hjemmet og retten til fri abort samt de mange forskellige nationale og internationale organisationer, konferencer og konventioner, der har gjort en forskel for kvinder verden over.
Hanne Dam (f. 1948) er dansk journalist, forfatter, foredragsholder og lektor på Roskilde Universitetscenter. Hun har i mange år været en vigtig stemme i debatten om kvinders rettigheder, og i 1980 blev hun tildelt Cavlingprisen for sin dækning af kvindestoffet på Dagbladet Information, hvor hun arbejdede som journalist i 21 år.
Den 5. marts i år var det 100 år siden, at 7 foreninger stiftede paraplyorganisationen Dansk Kvinderåd. Det fejrer de 48 medlemsorganisationer i Danske Kvinders Nationalråd bl.a med denne bog, hvor forfatteren og journalisten Hanne Dam giver en, understreget, journalistisk - ikke videnskabelig, fremstilling af DKNs, og dermed de danske kvinders, historie i det århundrede, som mere end noget tidligere kan kaldes kvindens. På baggrund af skriftligt materiale og - for de senere år - også interviews, gennemgås den, egentlig fantastiske, historie om kvindernes og DKNs kampe og sejre. Kampen for stemmeretten, om den politiske indflydelse, kampen om retten til at råde over sit eget liv og sin egen krop, kampen om en plads på arbejdsmarkedet, kampen om den endelige ligestilling, som vi jo har nu -? Kampe ført af hattedamer, af arbejderkvinder, af akademikere, af rødstrømper. Hanne Dams fremstilling er måske ikke den udtømmende kvindehistorie - den har vi andre steder - men til gengæld levende og nærværende, så den kan læses, også af dagens unge kvinder. Fint fotomateriale, men et register savnes meget