Helgendyrkelse har fundet sted, så længe historien rækker tilbage. Fra asatroens nordiske guder til kristendommens indtog i 900-tallets Danmark har mennesker dyrket særlige religiøse figurer. Men hvorfra kommer disse helgener, og hvordan har de opnået denne overmenneskelige status? Hvordan opfattede middelalderens mennesker helgenskikkelserne? Og hvilken rolle har helgenerne spillet i det kirkelige liv? Disse spørgsmål og mange flere går Niels-Knud Liebgott på jagt efter svar på i denne bog.
"Hellige mænd og kvinder" er interessant læsning for alle med interesse for helgendyrkelse og religiøse traditioner i Danmark og Europa gennem tiden.
Niels-Knud Liebgott (f. 1942) er dansk historiker og forfatter. Han er uddannet cand.art. i historie og har især beskæftiget sig med middelalderarkæologi. I 1970 blev han museumsinspektør ved Nationalmuseet og chef for afdelingen for oldtid og middelalder, og senere blev han museumsdirektør på Rosenborg Slot og Amalienborg. I sin forskning har Liebgott blandt andet beskæftiget sig med arkæologiske undersøgelser af middelalderlige handelspladser i Danmark. Som forfatter står han bag udgivelser som "Middelalderen i Danmark" og "Hellige mænd og kvinder".
De danske og udenlandske helgener, der dyrkedes herhjemme i den katolske tid og siden har levet videre i navngivning, talemåder, skik og brug, er hver for sig udtømmende beskrevet i Tue Gadshåndbog Helgener fra 1971. Den foreliggende bog er anderledes i opbygningen. Den giver først en fyldig skildring af heltedyrkelsens kulturhistoriske aspekter: kanonisering, relikvier, legender,valfarter, værnehelgener og kalendere, og på sine sidste 50 sider en kortfattet præsentation af 131 helgener, væsentlig byggende på Gads udførlige biografier. Forfatteren, inspektør vedNationalmuseet, er særdeles kyndig på området (han har tidligere udsendt en fin, lille bog om kalendere). Bogen er velskrevet og forsynet med grundige litteraturhenvisninger og et rigt billedstof ifarve og sort/hvidt. Den henvender sig til en ret bred kreds af kulturhistorisk interesserede