"Demokrati – slå til! Statslig nødret, ordenspoliti og frihedsrettigheder 1932-1945" er en videnskabelig afhandling om politiet under besættelsen i Danmark. Det er en undersøgelse af begrebet ‘nødret’, dens legitimering og håndhævelse, som den tog sig ud i besættelsestidens ekstraordinære situation. Afhandlingen rummer blandt andet komparative analyser af begrebet, en beskrivelse af den politiske kultur i Danmark i 1930’erne, politilovgivningen under besættelsen og overgangen til det upolitiske departementschefstyre.
Henning Koch (f. 1949) er dansk professor i forfatningsret og er tilknyttet Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet. Han blev cand.jur. i 1974 og fik sin ph.d. i 1986 med en afhandling om politistyrken og dens effektivitet overfor forseelser og kriminalitet i forbindelse med patruljering. I 1994 fik han doktorgraden med disputatsen "Demokrati – slå til! Statslig nødret, ordenspoliti og frihedsrettigheder 1932-1945", der bl.a. omhandler forholdene under besættelsen. Han blev professor på Københavns Universitet i 1997.
Forf. der er lic. jur. og fagleder i statsret på KU, forsvarer 3.6.94 sin afhandling til den juridiske doktorgrad. Gennem en særdeles grundig gennemgang af emnet belyser H.K. at nødret er en del af statsretten også i Danmark. Det er første gang emnet er genstand for selvstændig empirisk undersøgelse, og hans konklusion er, at interneringerne af de danske kommunister i sommeren 1941 var grundlovsstridige, mens suspensionerne af borgernes frihedsrettigheder derimod må anses for at have hjemmel i den statslige nødret. H.K. beskriver 30-ernes politiske og samfundsmæssige liv aldeles glimrende, giver et både spændende og oplysende billede af tiden, hvor både nazister og kommunister blev betragtet som dødsensfarlige for demokratiet. Derefter beskrives politiets forhold, herunder rigspolitiets oprettelse i 1938 med baggrund i frygt for oprør fra yderfløjene. Et andet gennemgående tema er mellemkrigstidens politiske kamp mellem socialdemokrater og kommunister. Som det sig hør og bør erbogen naturligvis gennemdokumenteret, med engelsk resume, fort. over trykte såvel som utrykte kilder, litteraturhenvisninger - men derudover er den velskrevet, tilgængelig også for lægfolk, indsigtsfuld og oplysende. Værket er skrevet på initiativ af Politihistorisk Selskab