Tre ud af fire danskere ser Dronningens nytårstale hvert år klokken 18 på årets sidste dag. For mange er det en tradition, der betyder, at det ikke rigtigt er nytår, før dronningen har talt til befolkningen på direkte TV. Traditionen med monarkens nytårstale til folket begyndte allerede i 1941, da Kong Christian 10. talte i radioen, og siden 1959 har talen uden undtagelser været vist på Danmarks Radio. Nu foreligger Dronning Margrethes nytårstaler på skrift. Bogen er et fascinerende vidnesbyrd om Danmarks og danskernes udvikling, tidens tendenser og politiske strømninger. Værket, som består af Dronning Margrethes nytårstaler, er kommenteret og sat i historisk relief af Henning Dehn-Nielsen.
Den danske forfatter Henning Dehn-Nielsen (f. 1940) er uddannet cand.phil. fra Københavns Universitet, hvor han læste arkæologi og historie, og netop disse fagområder har været centrum for store dele af hans forfatterskab. Siden 1975 har Dehn-Nielsen udgivet mere end 50 faglitterære bøger om forskelligartede emner.
Man mener, at 75% af danskerne lytter til Dronningens nytårstale, i mange familier som en del af traditionerne på nytårsaften. I talen fra 1985 giver Dronningen udtryk for, at hun selv er bevidst om denne effekt. Men een ting er jo at lytte - her kan alle nytårstalerne fra 1972 til 2001 læses kronologisk i deres fulde ordlyd. Hvert år indledes med en kort introduktion af Henning Dehn-Nielsen om de vigtigste begivenheder og baggrunden for de konkrete kommentarer, Dronningen har. Traditionen for monarkens nytårstale til folket går tilbage til 1941, da Christian X holdt sin første radiotransmitterede nytårstale - i 1958 gik Frederik IX direkte på TV, og siden 1959 har talerne været transmitteret fra arbejdsværelset på Amalienborg. Når man læser talerne fra Dronningens regeringstid, kan man tydeligt se den udvikling, der er i indholdet i forhold til den effekt, Dronningen ved, de har. Som 75% ved, er det en opsang, et skub i ryggen eller ros som udtryk for Dronningens personlige overvejelser over og holdninger til tendenser og strømninger i tiden - her udgivet som historisk dokument og til fordybelse ved læsning