I "Det førkristne Norden" fra 1999 belyser religionshistoriker Jens Peter Schjødt, gennem en række meget forskellige tekster, den religiøse forestillingsverden og de ritualer, der var knyttet til den, før kristendommens indførelse i Norden. Med udgangspunkt i teksterne, der hovedsageligt stammer fra den Ældre og den Yngre Edda, men også består af skjaldedigte og sagaer, tager forfatteren læseren i hånden og fremdrager nogle hovedlinjer og centrale begreber i nordboernes religiøse univers.
Jens Peter Schjødt (f. 1952) er religionshistoriker og professor emeritus ved Afdeling for Religionsvidenskab og Arabisk – og Islamstudier på Aarhus Universitet. Han har primært forsket i nordisk religion og fænomenologi samt foretaget komparative religionsstudier af indoeuropæiske religioner.
Denne kommenterede kildesamling en "indføring i hovedtrækkene" omkring mytologien i Norden før kristendommens indførelse udkommer i serien som det 17. værk, så den kommer efterhånden vidt omkring i verden. Jens Peter Schjødt, som har udvalgt teksterne, er tilknyttet Institut for Religionsvidenskab ved Århus Universitet. Der er valgt tekster fra Snorres værker, Den ældre Edda, skjaldedigte, Fornaldarsagaer og Islændingesagaer. Der er en stor samlet indledning til emnet med kommentarer til kilderne og kildevalget. Der "citeres" her også ærkæologiske kilder. De enkelte kildeafsnit indledes og kommenteres herefter virkelig godt, og der er forklarende noter til teksterne. Hensigten er at formidle hovedlinjer og helhedssyn, og udbrede forståelse af et univers, som det kan være svært at få greb om og forstå, selvom det danner den historiske baggrund for vor egen kultur. Kildeskrifter i udvalg med dette sigte er vel ikke lystlæsning i større omfang, men bogen giver god forståelse, og den vil blive stående i mange år