Vilhelm Hammershøi er en af Danmarks største kunstnere. Han er bredt anerkendt verden over, og hans værker har været udstillet på de fineste kunstmuseer. Kunsthistoriker Henrik Wivel har analyseret 14 af Vilhelm Hammershøis værker, der alle kan ses i Davids Samling i København. Til sammen giver analyserne et tydeligt og fuldendt billede af kunstneren Vilhelm Hammershøi.
Henrik Wivel (f. 1954) er dansk journalist og forfatter. Han er dr.phil. og mag.art. fra Københavns Universitet, hvor han i mange år også har fungeret som underviser. Wivel har desuden skrevet en lang række kulturbøger, været kulturredaktør på Berlingske Tidende og sidder i bestyrelsen i en række danske kulturinstitutioner.
Om maleren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) og hans kunst
Anmeldelse:
Lektørudtalelse
I bogen om Vilhelm Hammershøi forsøger Henrik Wivel (dr.phil. og kulturredaktør ved Berlingske Tidende) at placere ham kunst- og åndshistorisk. Han har tidligere behandlet Hammershøi i Den store stil : dansk symbolisme og impressionisme omkring 1900 (1995). Bogen er et bind i den nye serie Dansk klassikerkunst. Det er en spændende analyse af denne egenartede kunstner, der skilte sig ud fra sin samtids overvejende naturalistiske kunst. Han er især kendt for sine interiørmalerier, "de stille stuers maler". Persongalleriet er begrænset til hans nærmeste kreds, og de er tavse, ubevægelige, ofte rygvendte. Ofte er stuerne tomme, og de forskellige nuancer i det gråtonede lys og de mange linjer i rummets arkitektur danner et næsten abstrakt motiv. Den samme melankolske tomhed præger også billederne af landskaber og arkitektur. Teksten afstår næsten helt fra at omtale den ydre biografi, og den er ikke helt let tilgængelig. Poul Vads store biografi Hammershøi, værk og liv (1988) er mere traditionelt anlagt. Der er 31 farvegengivelser