Den verdensberømte danske forfatter H.C. Andersen er foruden sine eventyr kendt for sine rejseskildringer, sine smukke papirklip og sin sensitive natur. De færreste kender ham dog som livsnyder. I denne bog belyses denne hidtil sjældent beskrevede side af digteren, der var en stor vinkender og madelsker. Med udgangspunkt i H.C. Andersens dagbøger og afslører blandt andet alle de vine han brugte som medicin mod diverse affektioner.
Henrik Oldenburg (f.1946) er vinekspert og mag.art. i nordisk litteratur. I 1985 blev han som den første dansker fuldtidsansat vinjournalist og -kritiker og har siden udgivet flere bøger om vin - blandt andet verdens største portvinsbog. Henrik Oldenburg har desuden mange års erfaring som kulturskribent, ligesom han har skrevet bøger om danske kulturpersonligheder. Han påviste blandt andet, at Jacob Paludan - en af Danmarks største forfattere - ikke selv fandt på de emner han skrev om, men betalte en god ven for idéerne.
Om livsnyderen H.C. Andersen (1805-1875), hans kærlighed til mad og vin, og endelig også om hans skiftende forhold til familien Collin, ikke mindst Edvard
Anmeldelse:
Lektørudtalelse
Henrik Oldenburg, velkendt mad- og vinskribent, fik ideen til bogen i H.C. Andersens dagbøger. Her er det tydeligt at HCA var en betydelig gourmet og stor vinkender. I de sidste leveår var det dog ikke så afgørende hvilke mærker det drejede sig om, men mere om der var noget i glasset! Oldenburg viser en anden side af HCA end det næsten asketiske og halvkedelige billede man har af forfatteren. I bogens indledende kapitel får man således syn for sagerne i HCAs husapotek: Cognac mod tandpine, punch mod svimmelhed og især portvin var godt mod både kolera, kulde og rejsefeber. Allerede som 26-årig skriver HCA: "al min tanke går på mad" og 9 år senere renskrives skæbnedramaet Maurerpigen i en daglig rus, noterer Oldenburg. Helt modsat Collinerne, HCAs velgørere, for hvem fedtemadder og vand var et festmåltid. Og hvad kan man så bruge dette til udover gode ideer til kostsammensætningen, inklusiv den flydende? I mængden af kuriøs HCA-litteratur er bogen ganske underholdende og morsom læsning. Med den store interesse for mad- og vinkultur vil bogen være nem at låne ud. De otte velskrevne og fint illustrerede kapitler, med sigende titler som bl.a. modningsår, gæringsår og sødsuppeår, indeholder desuden et mylder af alskens særegne HCA-indfald