Menneskehedens historie er så fyldt med krig og konflikt, at man indimellem kan føle, at det er det, der definerer os som art. Erling Bjøl sætter spørgsmålstegn ved krigens væsen og nødvendighed. "Hvorfor krig?" spørger han og fortæller ud fra sit enorme kendskab til emnet om krig og væbnede konflikter gennem historien. I bogen gennemgår han ikke verdenshistoriens krige kronologisk, men ser i stedet på de forskellige kriges fællestræk og hvilke temaer, der går igen.
"Hvorfor krig?" efterfølges af bogen "Hvordan fred?", som beskæftiger sig med dette mindst lige så vigtige spørgsmål. Begge bøger kan læses uafhængigt af hinanden.
Erling Bjøl (f. 1918) er dansk forfatter, historiker, politolog og journalist. Under besættelsen flygtede han til London, hvor han blev en del af den illegale presse, for hvilket han efterfølgende modtog Kong Christian X’s Erindringsmedalje. Erling Bjøl var udenrigspolitisk medarbejder ved Information og Politiken indtil 1963, hvor han blev professor i statskundskab ved Aarhus Universitet. I 1966 blev han dr.scient.pol., og i 1974 blev han optaget i Videnskabernes Selskab. Erling Bjøl har skrevet en lang række bøger om politisk historie.
Erling Bjøls faglige kvalifikationer er uomtvistelige, og jeg synes, at dette værk på mange måder virker som en fin overbygning på et langt forfatterskab. Her bevæger han sig på kryds og tværs ad mere utraditionelle historiske tangenter. Hverken i tekst eller layout er der dog tale om et stykke populærhistorie, men derimod om et spændende overordnet værk omkring krigenes baggrund og årsager. Her redegøres for de faktorer, som magtfordelingen beror på, og hvad der kan forskyde den. De bagvedliggende motiver og grunde til krig analyseres, og krigene kategoriseres: Instrumentalkrige med nøje afgrænsede mål, borgerkrige, prestigekrige, uafhængigheds- og revanchekrige m.m.. Der kommes ind på væsentlige faktorer som nationalisme, opinionsmanipulation, magtbalance, økonomi, rene tilfældigheder og historiske fællestræk omkring afgørende beslutninger. Tilegnelsen kræver en del forhåndsviden, for abstraktionsniveauet er mange steder højt med mange kildehenvisninger, og begivenheder som f.eks. Mayerlingdramaet og Marokko-krisen forudsættes bekendte. Men fremstillingen levendegøres dygtigt ved flittig indfletning af længere eller kortere historiske redegørelser og paralleller fra f.Kr. til i dag - især fra Europa. Der ses ingen tilsvarende dansk bogudgivelse