"Hensigten med denne bog er at belyse den kunstneriske problematik i H.C. Branners forfatterskab, sådan som den fremtræder i hans produktion fra anden verdenskrig til hans sidste bog 'Ariel' (1963). Dette sker ved analyse af en række tematisk forbundne noveller, der i udgivelsesår spænder fra 1944 til 1963. Det drejer sig om halvt selvbiografiske tekster, i hvilke forfatteren udvikler et fælles rejsemotiv og behandler et menneskes krise i forhold til eksistensen og virkeligheden på baggrund af krigens og efterkrigstidens Europa."
H.C. Branner fremstår ofte som en stor humanist i dansk litteraturhistorie. Erik Skyum-Nielsen fokuserer i sin bog på H.C. Branners ideologiske standpunkt efter anden verdenskrigs afslutning, der gled over i en individualistisk idealisme. Bogen anskuer H.C. Branner fra en ny og spændende vinkel og vil være interessant for enhver, der ønsker at beskæftige sig med denne store forfatter.
Litteraturhistoriker og oversætter Erik Skyum-Nielsen (f. 1952) har udgivet en lang række bøger om litteratur. Han er uddannet mag.art. i nordisk litteratur fra Københavns Universitet og har siden 2003 været ansat som lektor ved samme. Skyum-Nielsen er desuden litteraturkritiker ved Dagbladet Information.
Det er ES-Ns tese, at Branner i den fase af forfatterskabet, der falder efter 2. verdenskrig, gør nogle stilistiske erfaringer, som han imidlertid ikke lader sit ideologiske budskab anfægte af. Det medfører »at 1) en udhulet ideologi fastholdes på trods af erfaringer der anfægter den, hvad der medfører 2) at kriseerfaringerne skærpes, og at 3) det tilværelsesområde, hvor Branners livsopfattelse tillægges gyldighed snævres ind«. ES-N's analysemateriale er en gruppe fortællinger med grundlæggende fællestræk, som han samler under betegnelsen »Europa-noveller«. Analysemetoden henter elementer både fra nykritikken og bl.a. fra litteratursociologien, hvilket sikrer både grundige værkanalyser og de nødvendige videre perspektiveringer. Resultatet er en meget overbevisende og dygtigt gennemført analyse af krisen i Branners sene forfatterskab. ES-N diskuterer undervejs en del med den eksisterende Branner-litteratur, og skønt bogens sproglige og faglige niveau er ganske højt, synesjegdenfortjener udbredelse f.eks. som Emil Frederiksen og Jørn Vosmars Branner-behandlinger, som den er en nyttig, ja, selvfølgelig, tilføjelse/korrektion til. - Noter. Litteraturliste