"Men samfundet var dog dengang langt mere statisk og uforanderligt, end vi forestiller os. Ændringer kom der, men de var få og langsomme og mærkedes vel ikke inden for et menneskes liv. Man har næppe opfattet dem som en udvikling, selv om vi, der måler på afstand med århundreders alen, kan få øje på dem, netop set i det store perspektiv."
Midt imellem urtiden og jernalderen finder vi bronzealderen, som varede fra 1800 år f.Kr. til 500 år f.Kr. Mads Lidegaards bog handler om bronzealdermennesket, dets livsbetingelser, tro og hverdag og om de mange berømte fund af smykker, våben, tøj og skibe, der har lært os så meget om bronzealderen.
Mads Lidegaard (1925-2006) var dansk teolog, forfatter og højskolemand. Han skrev en lang række bøger om dansk folklore, Grønland og Hærvejen i Jylland. Under anden verdenskrig var han aktiv i modstandsbevægelsen. Mads Lidegaard var i en årrække præst på Grønland, hvor han lærte sig sproget og fik indsigt i den grønlandske kultur og befolkningens vilkår. Han var en af de første til at præsentere danskerne for grønlændernes forhold.
Bronzealderen, der efter de nye dateringsmetoder strækker fra 1800-500 f.Kr., gennemgås af M.L. i korte kapitler med overskrifterne: landet, folket, samfundet, boligen, mode, redskaber,færdsel, den daglige dont, religionen. M.L. påpeger, at bronzealderen, den gyldne soltid, er den periode i danmarkshistorien, der rummer de fleste gåder, da kilderne endnu er så skrøbelige og dearkæologiske fund endnu få. Derfor vil ethvert nyt spor give næring til ændrede teorier og til med varsom intuition at give nogle gæt på bronzealderfolkenes liv og tankesæt. Den ældre bronzealderhar tilsyneladende været en rig tid med mængder af bronze, fredelige tilstande og varmt klima. Den yngre bronzealder køligere med mange påvirkninger udefra. Fremstillingen er interessant ogforfatterens viden er stor. Ligeledes henvises til mange historieforskeres spændende teorier. Teksten er ret komprimeret og vil mest henvende sig til historisk interesserede unge fra ca. 15 år, ogsom inspirationskilde forundervisere også på ungdoms- og folkehøjskoler. Illustrationer og omslag af Tove Andresen er streg-kultegninger. De er ikke rigtig spændende, men anskueliggør dog tekstennogenlunde og bryder den tætte sats. Der er tidstavler og register