Søren Hjorth (1801-1870) var egentlig landmandssøn, og det lå ikke i kortene, at han skulle rejse til København, og da slet ikke, at han skulle gøre adskillige forsøg på at bringe H.C. Ørsteds epokegørende opdagelse af elektromagnetismen i praktisk anvendelse. Det gjorde han dog alligevel, og selvom hans pionerarbejde ikke har praktisk betydning i dag, må han alligevel anerkendes som opfinder af det dynamoelektriske princip. Desuden blev han initiativtager til den første danske jernbane mellem København og Roskilde. Ole Bangs biografi "I kast med dampen og elektriciteten" giver et bredt tidsbillede og en omfattende skildring af Hjorths arbejde med både dampkraften og elektriciteten.
Den danske forfatter Ole Bang blev født i 1917. Han har skrevet en lang række biografier om opdagelsesrejsende og videnskabsmænd – blandt andet H.C. Ørsted og Fridtjof Nansen.
Om opfinderen Søren Hjorth og hans opdagelse af det dynamoelektriske princip
Anmeldelse:
Lektørudtalelse
Søren Hjorth blev født 1801 som gårdmandssøn på Ringsted-kanten. Efter et kort mellemspil som godsforvalter kom han til rentekammeret i 1828. I København kunne han få udløb for sine teknisk-naturvidenskabelige interesser. Han fulgte kurser på universitetet, på Polyteknisk Læreanstalt m.v. Blandt hans større projekter var bl.a. en dampvogn med motor konstrueret efter det roterende princip. Han var drivkraften i den første danske jernbane i 1847. Sin største indsats ydede han dog inden for elektroteknikken, hvor han opfandt en elektromotor, og da der manglede en strømkilde, opfandt han en dynamo, et "tørt batteri". Han var den første, der udnyttede støbejerns re-magnetisme, og er også internationalt opfinderen af "dynamo-princippet". Han døde slidt op af arbejde i 1870. Bogen er en bred levnedsskildring af en typisk opfinder i en tid, hvor interessen for naturvidenskab og teknik er meget stor, og hvor håndværket og industrien organiseres. Hjorths opfindelser beskrives ogforklares, og de sættes ind i en kulturhistorisk og videnskabshistorisk sammenhæng. Bogen er velfortalt og illustreret med samtidige billeder og stik. Men alligevel for "teknisk" til at finde store læserskarer