"Der går et brunt spøgelse gennem Europa i disse år. Det kalder sig nationalsocialisme eller nazisme, og det bygger på det ideologiske tænkegods, som Adolf Hitler formulerede og senere førte ud i praksis. Med en verdenskrig til følge."
Ole Lindboe ser nærmere på de nynazistiske tendenser, der opstod i Danmark og resten af Europa omkring årtusindeskiftet. Nogle kom til udtryk i negligeren eller fornægtelse af nazisternes forbrydelser under anden verdenskrig. Andre kom til udtryk ved vold og diskrimination mod indvandrere, jøder og folk med anden etnisk oprindelse end flertallet.
Ole Lindboe (1948-2013) var en dansk journalist, kunstskribent og forfatter. Han har blandt andet arbejdet for Gyldendal, Politiken og Nordisk Råd. Som kunstskribent for Magasinet Kunst rejste Ole Lindboe flere gange til New York og var med til at knytte kontakter mellem danske gallerier og kunstscenen i New York. Ole Lindboe har både skrevet krimier, kunstbøger og biografier.
Ole Lindboe er journalist og kendt fra en række faglitterære udgivelser. I bogen dokumenterer han de danske nynazisters aktiviteter i efterkrigstiden - set i en international sammenhæng. Et væld af nynazistiske grupperinger og naziledere - specielt i Tyskland, USA, Sverige, Østrig og Holland - omtales som det netværk, der udgør og understøtter den nynazistiske bevægelse. Andre afsnit beskæftiger sig med "Hvid-Magt-Musikkens" finansiering af nynazistiske aktiviteter, Internettets muligheder for udbredelse af propaganda, interview med DNSB's leder Jonni Hansen og uddrag af partiets principprogram, revisionisme, nynazisternes terrorhandlinger, bekæmpelse af nynazisterne og gennemgang af de nynazistiske symboler med tilhørende illustrationer. Bogen er illustreret med sort/hvide fotos. Der er tale om en kontroversiel bog, hvor kortlægningen af de mange nazistiske grupperinger virker veldokumenteret, men hvor analysen af den internationale nynazisme og argumentationen for farligheden af 200 danske nynazisters politiske betydning ikke virker overbevisende. Koblingen til danske højrepopulistiske foreninger og partier virker ligeledes overdrevne. Alt i alt er der dog tale om en aktuel og tankevækkende bog, der i stofvalg kan minde om den nu lidt forældede bog af Povl Ejnar Nørager Stemmer fra fortiden (1991)