Charlotte Kornerups novellesamling "Barndom og andre løgne" bringer læseren helt tæt på 1950’ernes familieliv. Her er forholdet mellem børn og forældre formelt og usentimentalt. Børnene opdrages med strenghed og disciplin, og enhver følsomhed må holdes skjult. Men de voksnes stive masker krakelerer efterhånden, og oprørske idéer finder vej ind gennem sprækkerne.
De, der voksede op i de konforme 1950'erne og blev unge i takt med hippiebevægelsens opblomstring i de efterfølgende årtier, kan nok genkende stemningen i Kornerups noveller. Bogen giver under alle omstændigheder et fint indblik i tidens idealer og konsekvenserne af dem, set fra børnenes perspektiv.
Charlotte Kornerup (f. 1950) er en dansk forfatter, oversætter og cand.phil.. Hun har blandt andet skrevet novellesamlingen "Barndom og andre løgne" og romanen "I spejlet" om skuespillerinden Johanne Luise Heiberg. Charlotte Kornerup har oversat værker af Patti Smith, Helene Uri og Claire Fuller.
Noveller. Hverdag, opdragelse og forholdet til voksne er stift og ufølsomt i 1950'erne. Børnene lærer, at følelser ikke vises frem, og de gennemskuer også, at de voksne selv lider under det
Anmeldelse:
Lektørudtalelse
Debutnovellesamling af cand.phil. Charlotte Kornerup, f. 1950. Tematisk handler novellerne om børn, der ikke får lov til at være børn, og voksne der ikke er voksne, hvilket er mere almindeligtend godt er. Selv om netop dette tema er oppe i tiden med 68-generationens børn, så er det børn og unge i 50'erne og 60'erne, disse noveller handler om - altså forfatterens samtidige. Og selv omproblematikken er den samme, er der nogle kulturelle forskelle. En streng og diciplineret opdragelse med afskæring af ægte følelser og nobelhed frem for alt er kendetegnende for 50'er-generationensopvækst. Dette skildres meget fint i en række hverdagssituationer, der afslører forkrampetheden og hulheden - også for børnene, der forunderligt klart ser bag forældrenes masker. Stærk er ogsånovellen om den senile mand, der hævner sig på sin korrekte hustru. Han gemmer alle rudekuverterne! Det er en særdeles læseværdig debut, velskrevet med et levende og associerende sprog. Temaet eruhyre vigtigt at fåtaget hul på (også for dagens børn / forældre) og er vel især nærværende på den ene eller anden måde for alle 40-50-årige, som her har muligheden for et både nostalgisk og barskgensyn med barndommens stemninger