I "Filosofisk codex" præsenterer professor i filosofi David Favrholdt os for en række af de klassiske problemer inden for erkendelsesteorien og bidrager med løsninger herpå. Bogen fokuserer på begrundelsesproblemet, omverdensproblemet og perceptionsproblemet og kommer omkring nogle af filosofihistoriens største filosoffer som René Descartes, John Locke, David Hume, Immanuel Kant og John Stuart Mill. Bogen gør således op med den relativisme, der har domineret filosofien i det tyvende århundrede.
David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
En vægtig og kontroversiel filosofisk sværvægter. DF, der er filosofiprofessor ved Syddansk Universitet i Odense har som hovedprojekt med denne bog at udfordre den relativistime og skepticisme, der har præget den filosofiske erkendelse de seneste 50 år. Denne opfattelse har iflg. DF gjort det for let for filosofien at undsige sig at deltage i en rationel diskussion af nutidens kulturelle, miljømæssige og religiøse konflikter. DF indleder med et tilbageblik, der ridser de filosofihistoriske referencer op til især Descartes, Hume og Kant. Derefter følger en definition af den "fænomenalisme", som DF ønsker et opgør med. Herpå følger kapitler om logik, sprog og perception og disse begrebers forhold til begrebet "virkelighed", der leder hen til DF's traktat eller løsningssæt: at analysere og argummentere for en mere absolut filosofiopfattelse, der (igen) kan gøre filosofien mere virkelighedsnær og aktiv. Der er ikke tale om en lærebog; DF's afhandling er et overbevisende, lærd og konsistent partsindlæg i den internationale, primært engelsk/amerikanske filosofiske diskurs. Egnet for fagfilosoffer, studerende på et middelhøjt og højt niveau og særligt interesserede. Litteraturfortegnelse over DF's øvrige værker og god oversigt over anvendt litteratur