«Familiens køkken fungerer i høj grad som hjemmets ""hjertekammer"".»
I "Smil vi skal spise" gør Jesper Juul det klart, at måltidet ikke kun er et spørgsmål om at blive mæt, men i lige så høj grad et værdifuldt samvær, hvor man kan opleve stemningen i familien. Jesper Juuls overvejelser og forslag er gode at orientere sig efter for at få afklaret sine egne ønsker, værdier og krav til familiens hverdag.
Jesper Juul (1948-2019) var én af de mest anerkendte familieterapeuter i Danmark og hans bøger om børn og familieliv fik stor indflydelse på området, også internationalt. Han var inspireret af den amerikanske børnepsykiater Walter Kempler og var med til at grundlægge uddannelsesstedet Kempler Instituttet i 1979 i Odder.
En ny veloplagt bog fra Jesper Juuls hånd, hvor han øser af sine sunde synspunkter omkring det velkendte tema spisesituationen. Åh nej! det hedder det jo ikke mere. Det meget sigende dogme i denne bog hedder "Afskaf spise situationen og genindfør måltidet". Det er lige så meget familiefaderen som familieterapeuten, der taler om at påtage sig lederskabet i familien, tage ansvaret for stemningen ved bordet, respektere børnenes kompetencer (de ved bl.a. godt selv, hvornår de er sultne og hvornår de er mætte), at give sig tid til at forberede et velsmagende og nærende måltid, ikke lade sig frustrere af, at hun ikke har lyst til grønsager for tiden eller spiser på 5 minutter... Bogen falder helt i tråd med hans tidligere udgivelser først og fremmest bestselleren Dit kompetente barn, 1995, som han henviser til gang på gang. Bogen er i seks kapitler, der er underdelt med gode overskrifter, så man kan slå ind på det område, man har brug for at få belyst f.eks. kræsenhed, overvægt eller skænderi ved bordet. Et fint kapitel om bordskik, et andet om maden herunder om fastfood og junkfood. Bogen kan sagtens læses i sin fulde længde. Den er underholdende og som sagt veloplagt. For forældre også dem, der efterspørger emnet overvægtige børn