I GULD OG SØLV OG KRAGENÆB belyser Vibeke Arndal kærlighedsparret, forholdet mellem mand og kvinde, som det kommer til udtryk i en række kendte eventyr, myter og folkeviser.
Gennem sine kompetente og velskrevne nærlæsninger afdækker hun de forskellige psykiske mekanismer, der er på spi i forholdet mellem kønnene, når den første forelskelse er overstået. Lever de lykkeligt til deres dages ende, eller er ægteskabet en lige så svær proces for dem, som der er for moderne mennesker?
En klog og indsigtsfuld bog om kærlighedens talrige afskygninger og om pardannelsernes mangfoldighed. Den diskuterer ligeledes forestillingen om den perfekte forening af mandligt og kvindeligt på flere planer.
GULD OG SØLV OG KRAGENÆB er tredje bog i en trilogi, hvoraf de første HEKSEN I HÅRET og EVENTYR-ENERGI, beskriver henholdsvis den kvindelige og den mandlige personlighedsudvikling i eventyr.
Vibeke Arndal (f. 1942) er cand.phil. i dansk og har det meste af sit liv studeret C.G. Jungs psykologi. Foruden sin jungske eventyrslæsning har hun udgivet en skønlitterære kvartet om digteren Ambrosius Stub.
I megen af den eksisterende litteratur om eventyr er det hovedpersonens personlige udviklingsproces, der står i centrum for fortolkningen. Senest har vi set det i Skogemann:En karl var min mor, en fisk var min far, 1998. Og V.A. har da også selv beskæftiget sig med det i to tidligere bøger. Her har forfatteren imidlertid valgt kærlighedsparret - i bred forstand - som det centrale tema, og genrevalget er bredt ud, så det også omfatter myter og folkeviser. Kærligheden har mange ansigter, og i 7 kapitler bruges adskillige eventyr/myter/viser til at belyse de forskellige aspekter af den. Kærlighedstabet, døden og kærligheden, den forvildede kærlighed (incest og homoseksualitet), ægteskabets kærlighed osv. Det er altså emnet for de enkelte kapitler, der er styrende og ikke de enkelte tekster. De sammenlignes, væves ind i hinanden, tekstuddrag er bragt i en naturlig sammenhæng med tekstens tolkning, så bogen kan ikke bruges til "tolkningslæsning" af en enkelt tekst. Den kræver sammenhængende læsning for at give det fulde udbytte. Teksten er komprimeret og forudsætter ret indgående kendskab til de teoretiske rammer: Jung, Freud, Bertelsen, så målgruppen vil være gymnasielærere, litteraturstuderende og øvrige med interesse for folkloristik, selvom det dog ikke kan udelukkes, at enkelte opvakte gymnasieelever kan bruge den i forbindelse med 3.g opgaven