Det er ikke nemt at være Niels. Hans familie er fattig. De bor på landet, og så lever hans far, Poul, endda i synd med husholdersken Maren. Hele egnen ser skævt til Niels og hans seks, små søskende. En dag beslutter faren, at det er bedst, hvis han rejser væk fra Maren sammen med børnene. Men så tager Maren en morderisk beslutning, og Niels bliver vidne til en frygtelig ugerning.
‘En frygtelig ugerning’ er en barsk historie baseret på virkelig hændelser fra byen Tvis i 1907. Bogen er ikke for sarte børn, men er samtidig en vigtig skildring af fattige børns vilkår og skæbne i gamle dage i Danmark.
Hjørdis Varmer (f. 1936) er en dansk forfatter og foredragsholder, som debuterede i 1971 med børnebogen "Per og Torben pjækker den". Hun har skrevet over 100 romaner, novellesamlinger og biografier med særligt fokus på historiske børnebøger. Hjørdis Varmer vandt Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris i 1987, Martin Andersen Nexø Legatet i 1997 og Lise Louise Laura Volst Pris i 2000.
Den fattige 9-årige dreng Niels fra landsbyen Tvis overværer i 1907, at hans fars husholderske Maren hænger sig selv og familiens seks små børn. Niels går en usikker skæbne i møde
Anmeldelse:
Lektørudtalelse
En alvorsfuld og gribende historisk børnebog, der bygger på en virkelig hændelse i landsbyen Tvis ved Holstebro i 1907. Den handler om fattige børns livsvilkår. Vi følger den 9-årige Niels og hans familie, der lever på sultegrænsen og kæmper mod fattigdommens trange kår. Faderen er enkemand, og han ansætter ulønnet Maren til at passe hus og børn. Maren er gravid ved ansættelsen, og hun får selv 3 børn. For at komme elendigheden til livs beslutter faderen, at børnene skal tvangsfjernes, men Maren finder ingen anden udvej end at hænge sig selv og 6 små børn, mens Niels ser magtesløst til. Efter begravelserne er fattiggården og børnehjem en truende fremtidsudsigt, men et besøg af den legendariske børneven, Peter Sabroe, påvirker Niels' fremtid. Han bliver sendt bort og får måske en chance. Omsorg for fattige børn har altid optaget den produktive forfatter. Hun er har også tidligere beskrevet tiden og dens problematikker i serien om Den grå heks, 1986-97, og i faktabogen bag: Peter Sabroe og pigehjemmet Hebron, 1999. Denne børnebog er handlingskompliceret, men skrevet letforståeligt i et enkelt og dialogrigt sprog. Omslaget er lige så dystert og alvorligt som indholdet. En bog der fortjener at blive læst og debatteret af børn fra 11 år