Den 3. oktober 1951 sidder Toots Shor, Jackie Gleason, Frank Sinatra og J. Edgar Hoover i en af New York Polo Grounds loger for at overvære mesterskabsopgøret mellem Brooklyn Dodgers’ og New York Giants’. Mens Hoover får besked om, at russerne har foretaget en atomprøvesprængning, afgøres kampen ved Bobby Thomsons legendariske home run – "slaget, der gav genlyd jorden rundt", og Giants vinder mesterskabet.
I "Underverden" kortlægger Don DeLillo verden i årene efter disse begivenheder, de 40 år der blev kaldt Den Kolde Krig. Med sin fokusering på både den officielle politiske historie og på individet skæbne i historiens underverden er romanen en fortælling om hverdagslivets betingelser i skyggen af den offentlige paranoia.
""Underverden" er en fremragende bog af en amerikansk mester." – Salman Rushdie
Don DeLillo (f. 1936) er født i New York og er en af de mest anerkendte nulevende amerikanske forfattere. Han debuterede i 1971 med romanen "Americana" og har sidenhen været en fundamental del af den postmoderne litteratur. Forfattere som Brett Easton Ellis og David Foster Wallace er begge blevet inspireret af Don DeLillos værker.
Roman om USA mellem 1951 og 1992 - ikke efterkrigstidens officielle historie, men om almindelige mennesker, der hver især lever deres liv og dermed udgør "The underworld"
Anmeldelse:
Anmeldelse af: Underverden af Don DeLillo
Romanen fortæller almindelige amerikaneres historie i perioden fra 1951 til 1992. Disse menneskers liv er "Underverden". Historien begynder med en legendarisk baseballkamp og en næsten mytisk scoring ...
Don DeLillo har med denne roman skrevet sig ind i verdenslitteraturen. Ved romanens start følger vi en knægt, der i New York snyder sig ind til baseballkampen mellem Giants og Dodgers. I en af logerne på stadion sidder bl.a. J. Edgar Hoover, der midt under kampen får at vide, at russerne har foretaget en atomprøvesprængning. Den kolde krig er kommet for at blive. Herefter fortæller romanen om den følgende periode på godt 40 år frem til 1992 i USAs historie. Vi lægger ud i 1951 og springer så til 1992, hvor Cotter er blevet en ældre herre på 57. Herefter skifter vinklen til ægteparret Nick og Marian og romanen igennem kommer nye personer og vinkler til frem til slutningens epilog, betitlet "Das Kapital", hvor vi befinder os i et fly på vej ind over Rusland. En roman, der blotlægger, hvordan samfundet har udviklet sig i anden halvdel af det tyvende århundrede, hvor tætte relationer mellem folk går tabt, men hvor teknologien i industriens tjeneste fejrer triumfer i et vanvittigt vareudbud, som DeLillo elegant ironiserer over, bl. a. i beskrivelsen af en kondombutik. Hvad læsbarhed angår byder romanen ikke på store problemer, men det kan være endda særdeles svært at holde rede på persongalleriet, når DeLillo suverænt panorerer frem og tilbage i tid og rum. På dansk udkom DeLillos roman Mao II i 1991