Årene fra 1945 til 1970 blev skelsættende for alle aspekter af det danske samfund; det lille landbrugsland, der var blevet befriet i 1945 var i 1970 forvandlet til et velfærdssamfund med voksende forbrug og nye krav til tilværelsen. I "Dengang i Danmark" viser Ebbe Larsen os vores lands historie i billeder fra land og by gennem 25 års rivende udvikling og omvæltninger og sætter således vores egen samtid og selvforståelse i et nyt perspektiv.
Ebbe Larsen (f. 1937) har i mange år arbejdet som filmfotograf, kortfilmsinstruktør og manuskriptforfatter for sit eget produktionsselskab, Orion Film. Ved siden af sit arbejde som forfatter har han skrevet en lang række artikler til både danske og udenlandske dagblade og tidsskrifter. I sine bøger har han ofte inddraget dokumentarisk viden om Danmarks historie både fra De vestindiske øer, Fyn og Vestjylland og helt tilbage fra 1800-tallet.
Det er hverdagslivet, der er i centrum, i den periode hvor Danmark udviklede sig fra et nøjsomhedssamfund til en velfærdsstat fra 1945-1970. I tekst og billeder skildres forandringerne eksemplificeret ved store og små begivenheder og oplevelser, som forfatteren selv har været øjenvidne til. Denne fortællende Danmarkshistorie er blevet til på baggrund af forfatterens dokumentarfilm fra 2002 med samme titel. Emnerne er velvalgte, idet de begynder med befrielsen og efterkrigstiden præget af genbrug og rationeringerne. Bogen fortsætter med at fortælle om det hårde fysiske liv på landet, om barndommen i et funktionærkvarter i Odense, skolen, de sociale forskelle, fra de små sogne til kommunalreformen i 1970, og selvfølgelig om vejen mod de bedre tider, hvor alle får del i forbrugsgoderne. Ebbe Larsen er kortfilminstruktør, født i Odense, og derfor er en del af beskrivelserne og anekdoterne fra Fyn. Det er en lettilgængelig gennemgang af en nu svunden periode, og mange vil ved læsningen heraf genkalde sig tiden på godt og ondt. Det dobbelte perspektiv med det selvoplevede og de lange linier er ikke fuldt integreret i teksten, så jeg synes ikke, at fremstillingen bliver rigtig fængende. Det store billedmateriale kommer ikke helt til sin ret, fordi billederne er for små, grå og slørede. Bogen må ses som baggrundsmateriale for filmen. Billedfortegnelse