Debatten om ikke-vestlig indvandring og muslimsk kultur har præget dansk politik og den offentlige samtale i en lang årrække. Men hvad er islam egentlig? Hvad indebærer det at leve som praktiserende muslim i et vestligt demokrati? Hvordan regulerer begreber som ære og skam muslimers daglige liv? Og hvordan forstås og fortolkes kønsroller i islam?
Disse og mange flere spørgsmål tager folketingspolitiker og debattør Naser Khader op i "Ære og skam". Bogen bidrager med viden om og indsigt i den muslimske tro og kultur og er et væsentligt indspark i integrations- og flygtningedebatten.
Naser Khader (født 1963) er folketingspolitiker og senior fellow ved Hudson Institute i Washington, USA, og har været vært på radioprogrammet Arabiske stemmer på DR P1. Som forfatter, foredragsholder og samfundsdebattør er han en ivrig stemme i debatten om islam, integration og religionens plads i samfundet.
Som i 1. udg. (1996) introduceres læseren i første del til islam: bl.a. islams grundlæggelse, Koranen og de fem søjler samt ligheder og forskelle mellem kristendommen og islam. Dernæst beskrives hvordan islam påvirker muslimens hverdag fra fødsel til død. I sidste hovedafsnit vises hvordan disse normer og værdier kommer til udtryk i integrationsprocessen. 2. udg. er revideret, omskrevet og udvidet. Det centrale afsnit om ære og skam er gennemarbejdet, og der er tilføjet et stort afsnit om forandringsprocesser. Teksten er opdateret i forhold til begivenhederne 11. september 2001, og undertitlen er ændret til det mere dækkende det islamiske familiemønster i Mellemøsten og i Danmark. Hermed beskriver forf. forholdene ikke bare landene imellem, men også mellem by og land og giver dermed et bud på kulturforskellene. Forf. er ikke praktiserende muslim, men såkaldt kulturel muslim (muslim light). Med sit nuancerede syn på integrationsprocesserne og fornuftige holdninger er bogen et meget nyttigt redskab for både danskere og flygtninge-indvandrere. Den kan også læses af unge mennesker og er let forståelig uden at være populistisk. Bogen er forsynet med et register, men brug det varsomt; det er tematisk opbygget; man kan f.eks. ikke slå op på Ramadan under R, men et par andre steder