Side om side med litteraturhistoriens udvikling har anmelderne altid stået klar til at give deres kritik og indimellem ros af alt fra poesi til skønlitteratur. Kritikeren kan både være en positiv kraft, der kan give forfatteren fremdrift og selvindsigt, men han eller hun kan også være demotiverende og til tider direkte nedsablende. I en lang række essays skrevet over en tyveårig periode ser litteraturkritiker John Chr. Jørgensen nærmere på kritikerens rolle i litteraturhistorien og bringer desuden sine egne oplevelser som kritiker af den litteratur, han har viet sit liv til.
John Chr. Jørgensen (f.1944) er en dansk litteraturforsker og har været tilknyttet Københavns Universitet siden 1969. Han har desuden været litteraturkritiker ved både Politiken og Ekstra Bladet. John Chr. Jørgensen var desuden én af hovedkræfterne bag Dansk forfatterleksikon, 1-2 fra 2001.
»En grund til at holde op med at skrive bøger er, at man skal anmeldes,« skrev Erik A. Nielsen engang. John Chr. Jørgensens bog Dagbladskritikeren består af en række essays, som tidligere harværet gengivet i Kritik, i Selvsyn eller i Politiken. De er blevet til over en tyveårig periode, men dette til trods er bogen homogen. Og uhyre fornøjelig! I næsten overstadig stil hudfletter JohnChr. Jørgensen anmelder-standen i afsnittene 'Fra dagbladskritikkens overdrev' samt 'Dagbladskritikeren som karaktertype'. Også selvanmelderen og den manipulerende anmeldelse får et par ord med påvejen. Men hvordan er så den gode anmeldelse? Det bringes der kun få eksempler på. Men JCJ har med god hjælp fra den amerikanske kulturanmelder C.B. Thitchener samt et af sine studenterholdformuleret en række krav til den gode anmeldelse. Kravene fylder mere end en normal anmeldelse! - Ikke uden grund hedder det Bogmarkedet! På et marked er der gøgl! Dagbladskritikerne ermarkedsudråbere, svovlprædikanter ogunderholdere. Den hårdeste dom på markedet er imidlertid tavshed. Derfor har kritikerne, uanset type, stil, sym- og antipatier deres naturlige plads i denlitterære verden