Ved årsskiftet 1987/88 valgte det amerikanske ugeblad TIME den sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov, til ’årets mand’. Bladets begrundelse var, at Kreml-lederen i 1987 var blevet ’et symbol på håbet om en ny slags Sovjetunionen’. Men hvorfor blev Gorbatjov så populær? Hvad skete der i Sovjetunionen på det økonomiske og kulturelle område sidst i 1980’erne? Og hvad var målet på det udenrigspolitiske område? Det er nogle af de spørgsmål, journalist Connie Pedersen tager op i bogen "Gorbatjovs Sovjet", der udkom første gang i 1988.
Connie Pedersen (f. 1949) er cand.scient.pol. og cand.mag. i fransk. Hun arbejdede gennem mange år som udenrigsjournalist på blandt andet Ritzaus Bureau, Radioavisen og TV-avisen, og hun har skrevet flere bøger om udenrigspolitiske forhold.
Glasnost og perestrojka er begreber, som er blevet en del af danskernes hverdag. Her er en bog, som kort og overskueligt beskriver deres baggrund og ydermere giver en statusopgørelse omforholdene i Sovjetunionen netop nu. Beskrivelsen af Gorbatjov og hans vej til magten er det mest fyldige afsnit og giver også et overblik over det politiske system, som han arbejder i. I omtalenaf hans verserende problemer indgår en beskrivelse af landets økonomi, erhvervsliv, kulturproblemer og udenrigspolitik. Teksten er sat to-spaltet med en læsevenlig typografi. Oplysningerne støttesaf gode sort / hvide fotografier og en del instruktive grafer. Der er sammenfatninger om f.eks. forbedringerne af forholdet mellem USA og USSR, kort, ordforklaringer og litteraturliste. Som kilderer medtaget en række artikler fra f.eks. APN og læserbreve fra sovjetiske aviser. Her er punktstørrelsen mindre, hvilket ikke just øger læsbarheden, som i forvejen er belastet af det komplekseindhold. Disse afsnit harderfor kun relevans for voksne eller specielt interesserede elever. Resten af bogen er til gengæld et fremragende basismateriale og kan bruges i ethvert skolebibliotek afelever i 9.-10. klasse