Faduma er 13 år gammel og flygtede til Danmark sammen med sin familie i 1990. Før de flygtede, boede familien i Somalia, som ligger på Afrikas Horn. I dag er Fadumas forældre skilt og hun bor nu hos sin mor sammen med sine to yngre søskende. Gennem interviews og reportager følger vi Fadumas hverdag derhjemme, i skolen og i fritiden. Det er en dagligdag, der på mange måder minder om en ganske almindelig dansk piges, men Faduma reflekterer også over, hvordan det er at bo i Danmark når man har en somalisk baggrund, og hvordan man forener et almindeligt dansk teenageliv med religion, tørklæde og koranskole. Bogen giver et nuanceret indblik Fadumas hverdag og fremtidsdrømme.
\"Verdener mødes\" er en undervisningsserie målrettet børn i grundskolen om kulturforskelle, hverdagsliv og religion.
Peter Bejder (f. 1959) er forfatter og står bag adskillige udgivelser af faglitteratur og rejseguides. Han er uddannet historiker og journalist og havde i perioden 1992 til 2007 forlaget Mañana sammen med Kim Boye Holt. Sammen har de udgivet en række undervisningsbøger og -materialer til grundskolen, ligesom de sammen har bidraget til Politikens rejsebøger "Turen går til".
Kim Boye Holt (f. 1958) er uddannet i dramaturgi og har siden 1990 arbejdet som dramaturg, instruktør og skuespiller sideløbende med sit virke som forfatter og redaktør.
Om flygtninge og indvandrere i Danmark. Faduma er 13 år, og er flygtet hertil med sin familie. Om skole og mobning, hverdagsliv og religion og om tørklæde og omskæring
Anmeldelse:
Lektørudtalelse
Forfatterne har tidligere udgivet en bog om Somalia i serien Mellem 2 verdener, 1996. Denne er del i en ny serie, Verdener mødes, som også lover titler om en palæstinensisk dreng, en tyrkisk dreng, og en pige fra Bosnien. Målgruppen er de 12-15-årige, men indholdet og tonen peger mere mod de 11-13-årige. Pigen i centrum, Faduma, er 13 år, og bogen fortæller om hendes liv, familie, tanker om skole og fremtid, og også lidt om Somalia hvor hun engang gerne vil flytte til. Selvom bogen både har statistisk materiale og indsatte fakta- og "menings"bokse med udpluk fra læserbreve o.lign., lægges mest vægt på identifikationen. At læseren har mulighed for at sætte sig ind i og måske bedre forstå den situation, mange flygtninge befinder sig i i et fremmed land, meget forskellig fra deres eget. Bogen er skematisk opbygget, og selvom teksten visse steder nærmer sig fiktion, mærker man tydelig hensigten bag. Sidst i bogen tips til videre arbejde og forslag til læreren. Bogen giver gode indfaldsvinkler til diskussioner, og det er i pædagogisk sammenhæng, den vil gøre størst fyldest. Til opgavebrug vil Somaliere i Danmark være den mest anvendelige. En overskuelig og let tilgængelig tekstmængde og dejlige fotografier i et flot og indbydende layout