Tema / Tema: Fantasy

Efteråret står i fantasyens tegn på eReolen, og det bliver intet mindre end magisk, når vi i denne og næste måned finder alle vores bedste titler om troldmænd, hekse, drager og parallelverdener frem. Allerede nu kan du gyse til historier om gengangere, genfærd og spøgelser, besøge universer fyldt med engle dæmoner og spøgelser, magiskmytologiske paralellverdener eller finde fed fantasy for de mindste. I weekenden besøgte eReolen Esbjerg Fantasymesse, og du kan her læse om de forfattere, der gæstede festivalen.

 

Også på eReolen Go kan du hente inspiration til fantastiske bøger for børn og unge, bl.a. bøger, der ligner Harry Potter, og på eReolen Global kan du som altid dykke ned i overnaturlige underverdener med nogle af de populæreste engelsksprogede fantasy- og science fiction-bøger.

 

Her har jeg fundet en række fantasy-bøger for voksne! Mange har ellers tidligere ment, at genren er ulødelig og barnlig, men det er en forældet misforståelse. I hvert fald hvis du spørger mig - og også Kristian Leth, der tidligere på året skrev en kronik til Forlagsliv.dk og plæderede for, at fantasy og sci-fi også er litteratur:

"Engang var både forlag og presse i det meste af verden enige om, at SFF var underlødigt – tomme kalorier. I 60'erne var SFF en ghetto gemt væk fra mainstream-litteraturens storby. Ingen regnede med, at der kom reel litteratur fra ghettoen, og ligesom tegneserier og tegnefilm, rockmusik og gysere blev den ikke set som en del af den “rigtige” “voksne” kultur," skriver han og fortæller, at stort set al fiktion, han læser, er fantasy og sci-fi . "Og det er på grund af kvaliteten. Og modet. Og det anderledes. Og det heroiske." 

 

De nedenstående forfattere er nogle af dem, Kristian Leth fremhæver som sine yndslingsforfattere. Bl.a. Philip K Dick (som du også kan finde lydbøger af her), der i perioder skrev op til 5 bøger om året - med hjælp af amfetamin-piller smadrede han løs på sin skrivemaskine for at tjene penge nok til at understøtte sin lille familie. Historierne handler mest om, hvad der gør os til mennesker, om virkelighedens natur og om, hvorvidt vi kan stole på vores egen bevidsthed. "Fortalt gennem Dicks gennemsigtige prosa, hans unikke sensibilitet og forrygende science fiction-scenarier," som Leth skriver i kronikken.

 

En anden af hans allerstørste helte er Ursula Le Guin, der for et par år siden blev belønnet ved The National Book Awards med medaljen for livstidsindsats.

 

God fornøjelse!

/Dagmar, redaktør på eReolen